Съвети и новини

Назад

Защо са Ви нужни няколко източника на доход (и как да ги изградите)

Защо са Ви нужни няколко източника на доход (и как да ги изградите)

В последните няколко години получихме доста доказателства, че е добре да сме подготвени за всевъзможни сценарии. Преживяхме рецесия, а в момента сме изправени и пред ефектите на инфлация.

В подобни условия не е препоръчително да оставяме финансовата си сигурност в чужди ръце. По-добрата стратегия е да помислим какво можем да направим самите ние за себе си.

И едно от нещата, които да сторим, е да не разчитаме само на заплатата си. Ако залагаме всичко на нея, сме в лабилна позиция. Ако обаче положим усилия да диверсифицираме приходите си, ще усетим как почвата под краката ни става много по-стабилна.

 

Защо са Ви нужни различни източници на доход?

Различните източници на доход дават повече сигурност. Независимо дали времената са смутни или пък икономиката процъфтява, ще се чувствате по-спокойни, ако не разчитате само на заплатата си.

В допълнение с това, колкото повече пари изкарвате, толкова по-скоро ще изпълните финансовите си цели, ще се радвате на повече спокойствие и по-малко стрес.

Дават Ви спокойствие, в случай че спрете да получавате заплата

Глобалната пандемия от коронавирус изведе на преден план една неприятна истина. Фактът, че няма такова нещо като „сигурна работа“. От неочакваните негативни промени в икономиката бизнесът страда и това рефлектира върху благоденствието на неговите служители.

Ако разполагате с източници на доход, различни от заплатата Ви, ще имате известно ниво на сигурност, в случай че загубите работата или част от възнаграждението си. Ще може да разчитате на тях поне за някои от разходите си, докато сключите договор с нов работодател.

Ще изпълните по-бързо финансовите си цели

Какви са финансовите Ви цели? Вероятно спестявате за пенсия, за спешни случаи, да платите образованието на децата си, за покупка на кола, на жилище, за ремонт, за пътувания? За да постигнете всичко това, разчитайки само на заплатата си, тя трябва да е наистина висока.

Ако получавате доходи от няколко различни места, по-бързо ще генерирате сумата, която Ви е нужна, за да осъществите мечтите и плановете си.

Ще изплатите по-скоро кредитите си

Наличието на дългове, които трябва да плащате регулярно и в определен срок, не само създава стрес, но и пречи да алокирате средства за други цели, които са не по-малко важни. Освен това, заради лихвата по заемите Ви, колкото по-дълго време ги връщате, толкова повече пари губите.

Разполагате ли с различни парични потоци, които пълнят сметките Ви, ще имате възможност по-скоро да върнете кредитите си. По този начин ще спестите разходи, ще свалите един финансов товар от плещите си и ще бъдете по-спокойни.

Разполагате с контрол

Не можете еднолично да промените условията по трудовото си правоотношение. Следователно колко точно ще получавате не зависи изцяло от Вас. Можете  само да се надявате, че опитите Ви да си договорите мечтаната заплата ще бъдат успешни. Както и преговорите за увеличаването ѝ след време.

Създавайки си няколко източника на доходи, Вие имате много по-голям контрол върху това, колко точно пари ще има в портфейла Ви всеки месец.

И в крайна сметка – получавате сигурност

Наличието на многобройни или големи разходи води до стрес и с основание. Ако не разполагате с нужните средства, за да ги покриете, финансовата Ви сигурност може да бъде сериозно застрашена. Същото важи и ако сте „сложили всичките си яйца в една кошница“.

Получавайки суми от различни места обаче, ще бъдете много по-добре обезпечени и в по-добра позиция, в случай че се налага да направите непредвидени разходи или да извършвате сериозни такива. Или ако, както казахме в началото, загубите един вид от приходите си.

Как да си изградите различни източници на доход?

Допълнителните Ви приходи могат да идват по доста различни начини. Някои от тях са т. нар. активни, а други – (донякъде) пасивни.

Във всеки случай обаче за всеки един от тях ще трябва да поработите. Дали буквално с полагане на труд, или с грижа за имот и квартиранти, или пък с развиване на бизнес или научаване на уроци за финансовите пазари. Запомнете, че с каквото и да се захванете, ще трябва да се постараете, за да го превърнете в надежден източник на доход.

Да видим няколко идеи.

Отдавайте имот под наем

Класически пример за допълнителен доход. Ако разполагате с недвижимо имущество, го подгответе за отдаване под наем, намерете квартиранти и започнете новата си „кариера“ на наемодател.

Ако обаче нямате наличен имот, който може да използвате за целта, е вариант и да купите такъв с инвестиционна цел. В този случай трябва да изчислите много внимателно каква сума можете да отделите, на какъв приход може да се надявате, дали инвестицията си заслужава и много други.

Инвестирайте в ценни книжа, които носят регулярен доход

Тук имате няколко възможности.

Когато купувате акции, Вие на практика ставате собственик на част от компания. И като такъв някои от тези ценни книжа Ви дават различни права – на глас или на дивидент. Дивидентът е разпределение на печалбата между собствениците на дадено дружество. Т.е. ако разполагате с такива акции, ще имате още един източник на приходи.

Друг вариант е да вложите парите си в облигации. Посредством този инструмент Вие на практика давате заем на дадена компания, а тя се задължава да Ви го върне с лихва. Това тя обикновено ще направи с регулярни плащания.

Печелете от труда си

Можете да направите това по различни начини.

Първият е да започнете втора работа. Ще трябва да намерите начин да я съчетавате с основното си занимание и в рамките на деня е вероятно да Ви се струпат огромен брой работни часове.

Друга опция е да взимате работа на проектен принцип. Така ще имате повече гъвкавост и ще регулирате по-добре натоварването.

Може да предлагате услуги в сферата на основната си дейност (стига договорът, който сте сключили с работодателя си, да го позволява) или пък в напълно странична област.

Създайте продукт и развийте собствен бизнес

Благодарение на интернет не просто търговията стана много по-достъпна, но и възможностите за това, какво може да продавате, се увеличиха многократно.

В множество сайтове може да създавате свой магазин и да предлагате стока, изработена от Вас или пък такава, която сте купили от производителя и препродавате. Имате опцията и да продавате електронни продукти – като например е-книги, онлайн курсове или съдържание. 

Заключение

Независимо в какво състояние се намира световната и местната икономика, винаги е добро решение да се погрижите сами за себе си. Има много причини и много начини да си създадете няколко източника на доход, но що се отнася до промяната, която ще почувствате, тя е главно една.

Ще имате много по-голямо усещане за сигурност и спокойствиe.

Не забравяйте обаче, че преди да се впуснете в каквото и да е финансово или бизнес начинание, трябва да сте го проучили добре, да сте обмислили внимателно възможностите си и как то ще се отрази на живота Ви.

Още