Съвети и новини

Назад

Задава ли се финансова криза през 2022 година и кои са най-големите рискове? Кои са най-рисковите фактори за икономиката през 2022-ра година?

Задава ли се финансова криза през 2022 година и кои са най-големите рискове? Кои са най-рисковите фактори за икономиката през 2022-ра година?

Задава ли се финансова криза през 2022 година и кои са най-големите рискове? Кои са най-рисковите фактори за икономиката през 2022-ра година?

Въпреки че повечето хора са се съсредоточили върху ситуацията с Covid-19 и развитието на новия вариант на вируса - Омикрон, това не е единственият риск за икономиката. Ще има ли финансова криза и какво може да я предизвика, какви са прогнозите ще анализираме в този материал.

През годините можем да забележим, че макар понякога финансовите кризи на пръв поглед да са били в следствие на конкретен фактор (както беше през 2020 г. с появата на коронавируса), винаги е имало и други не толкова явни фактори. За това, ако искаме да направим обективен анализ, е редно да вземем предвид и основните рискове, които могат да повлияят на икономиката. Развитието на инфлацията, скокът на цените, сривът на Evergrande, кризата с еврото се очертават като съществено важни за 2022-ра година.

Кои са най-големите рискове за икономиката през 2022-ра година?

1.Развитието на пандемията
Няма как да не преминем през този фактор, от който очевидно зависи развитието на икономиката. Все още не може да се даде ясна прогноза как ще се разпространи Омикрон и какви ще са последствията. Това, което знаем със сигурност, е че новият вариант е по-заразен от предшествениците си, но е много вероятно да не е толкова смъртоносен. Притесненията на повечето експерти по-скоро са дали ще се появят нови мутирали варианти и дали това ще доведе отново до затваряне на държави.

2.Инфлацията
Най-добрият възможен и обективен вариант е, ако месечната инфлация спре да расте и до юни през 2022-ра се задържи до средното си равнище за петте години преди пандемията. Ако това се осъществи, годишната инфлация ще спадне до 2.1% за последното тримесечие.

Друг вариант е, ако инфлацията намалява, но с по-бавни темпове, така че до юни да достигне два пъти средната си стойност за годините преди пандемията. В такъв случай за последното тримесечие на 2022-ра се очаква инфлацията да е средно 3,2%.

И накрая, ако месечната инфлация се задържи на равнището на последното месечно увеличение (от 0,3%) през цялата следваща година, годишната й стойност през четвъртото тримесечие на следващата година ще бъде 3,9%.


3.Дали веригите за доставки ще бъдат притиснати
Натоварените доставни вериги са основна причина за нарастващата инфлация. През 2021г. вариантът Делта беше причина веригите за доставки да бъдат допълнително притиснати - голяма част от служителите се разболяха, въведоха се много ограничения за пътуване и работа.

Не може да се предвиди какви ще бъдат мерките за следващата година. Дали заводите, пристанищата и транспортните компании, които поддържат икономиката, ще могат свободно да функционират и да се развиват, зависи от развитието на Омикрон.
Можем да очакваме добро развитие, ако въпреки разпространението на новия вариант, търсенето на доставните услуги намалее. Това ще даде възможност за справяне с евентуалните усложнения.

4.Политиката на Фед
Федералният планира да прекрати програмата си за стимулиране на изкупуването на облигации около март и смята да заложи на три повишения на лихвените проценти през 2022-та година. За да няма сериозни сътресения икономиката трябва да е готова да се справи с увеличението на лихвените проценти.

Възстановяването може да бъде забавено или дори неуспешно, ако Фед извърши увеличението на лихвите по-бързо от очакваното. Това ще затрудни икономиката и финансовите пазари.

5.Репресиите в Китай
Растежа на икономиката на Китай беше значително забавено, което няма как да не се отрази в световен мащаб. Това е и основна причина за притесненията на инвеститорите за 2022-ра година.

Китай се възползва от голямото търсене на електронните и медицински стоки, като в същото време помогна да се излезе от предизвиканата от Covid-19 рецесия. Всъщност азиатската сила отбеляза разширение на икономиката си с около 8%, с което стана страната с най-бързо развиващата се икономика след Индия.

Забавянето на икономиката обаче беше предизвикано от натиска на Пекин върху технологичните гиганти като Alibaba и Tencent, какато и задлъжнелите компании за недвижими имоти като Evergrande и Kaisa. Това предизвика сериозни притеснения за бъдещето на страната. През 2022г. Китай си постави за задача да се възстанови от затрудненията, в които се намира.

В същото време Пекин все още не смята да се откаже от стратегията си за страна с нулев Ковид, въпреки доказателствата, че Омикрон е толкова заразен, че всякакви стратегии от този вид не биха били успешни. Страната е в изолация повече от година и използва драконовски мерки за ограничаване на вируса. Тези мерки обаче може да са и причината за риск за световната икономика.

6.Скокът на цените
Пандемията и промените в климата са основни причини за поскъпването на стоките, които вероятно ще продължат да поскъпват и през 2022-ра година. Когато скокът е толкова осезаем, това се усеща най-вече от страните, които най-много се борят с глада и бедността. Ако продуктите продължат да поскъпват толкова бързо, има реална опасност от регионална нестабилност.

По всичко изглежда, че Covid-19 ще продължи да има сериозно влияние върху развитието на събитията. От голяма степен зависи и как икономиката на държавите ще се справи с възстановяването от кризата от предните години. Въпреки всичко виждаме, че една голяма част от страните успяват да се справят със затрудненията си, което ни дава основателна причина да гледаме по-позитивно напред.

Още