Съвети и новини

Назад

Струва ли си да инвестирате във финансов консултант?

Струва ли си да инвестирате във финансов консултант?

Струва ли си да инвестирате във финансов консултант?

Струва ли си да инвестирате във финансов консултант?

 

Заслужават ли си финансовите съветници? Имате ли нужда от финансов съветник изобщо?

Решението дали да потърсите личен финансов съветник или да управлявате собствените си инвестиции, е от голямо значение. Много инвеститори, които биха имали полза от работата със съветник по финансово планиране, не търсят професионален съвет или погрешно смятат, че не се нуждаят от него. Ето няколко знака, че може да се нуждаете от такъв.

Ако не работите с финансов съветник, наистина ли ще се справите сами?

Правилното управление на Вашите инвестиции и вземането на правилни финансови решения изисква време, умения и усилия. Това не е въпрос на еднократно действие. Засега нека оставим настрана уменията, ще стигнем до това по-късно. Времето е най-ценната ни стока. Има много неща в живота, които бихте могли да направите, може би да се включите в маратон или да научите нов език, но това не означава, че ще го направите.

Натоварените ръководители, собствениците на фирми, работещите родители и тези, които са затрупани със задължения, в много случаи нямат достатъчно време. Намирането на време за изследване на финансови въпроси, оценка на Вашите възможности и изпълнение на решения не е лесно.

 Дори и да успеете да отделите време, може би предпочитате да не го правите, ако така няма да можете да се посветите на други неща, които предпочитате. Личните финанси не са интересни за всички! И не трябва да бъдат. Но ако пренебрегвате финансите си, вероятно си струва да наемете независим финансов консултант. Времето е пари и може да Ви струва скъпо забавянето на добрите финансови решения или протакването на лошите, като да държите в себе си прекалено много пари в брой или да отлагате действието по плана за придобиване на недвижим имот.

Ако се чудите дали имате нужда от финансов съветник или трябва да управлявате финансите си сами, помислете дали инвестирането без професионална помощ е добър и доходоносен вариант. Ако разчитате само на себе си, Вашият план може да остане нереализиран. Всички сме имали неосъществени проекти. Така че, ако Вашият списък със задачи е безкраен и никога нямате време да се справите с личните си финанси, може да се нуждаете от насока.

Ако стратегията Ви е изградена от различни търсения в Google

Ако сте човек, който просто се допитва до Google, за да намери отговори на конкретни въпроси, как ще разберете, че не сте пропуснали нещо? Понякога най-големите рискове, пред които е изправен един инвеститор, дори не му минават през ума.

 Финансовият живот е сложен и взаимосвързан. Поемането на инициатива в един аспект, може да има нежелани последствия в друг аспект от живота Ви. Как можете да сте сигурни, че ще постигнете най-добрия резултат, ако не сте имали опит? Често това, което прави финансовият съветник добра инвестиция, е способността му да Ви навигира и активно да идентифицира финансови рискове и възможности за Вас. Не подценявайте опита, когато става въпрос за управление на спестяванията Ви.

 Финансите Ви са неорганизирани и не знаете къде се намирате

Ако Вашите сметки са разпръснати в множество банки, е трудно да разберете къде се намирате финансово. Особено ако нямате стратегия за спестяване или инвестиции. Това е друга ситуация, при която си струва да потърсите помощта на дипломиран финансов консултант, вместо да се опитвате да се справите сами.

 Има много неща, които може би не подозирате, че влияят на финансовото Ви състояние. Може би финансите Ви са под влияние на инфлацията или просто не знаете как да управлявате разходите си. Наистина е важно да знаете къде стоите. Особено ако се страхувате от отговора.

 По време на работата с личен финансов консултант можете също да обсъдите разработването на единна инвестиционна стратегия и да научите как да проследявате целите си. Организирането и изграждането на бъдещата Ви стратегия е изключително важна стъпка. Но не, това не е единственото, което трябва да направите. Хората често се нуждаят от помощ при прилагането на стратегията, за да постигнат целите за спестяванията си или да ревизират плановете, когато нещата се променят.

 Еднократните проверки на финансовото състояние обикновено се провалят. Тръгването по правилния път е важна първа стъпка, но освен това трябва да сте сигурни, че няма да се отклоните. Без постоянна подкрепа най-вероятно ще забравите за някои препоръки, които са Ви дадени при еднократната консултация. Не забравяйте, че винаги могат и ще настъпват промени в личния Ви финансов живот. Промените в някои закони може да изискват смяна на стратегията.

 Струва си да потърсите финансов консултант, преди да вземете решение за промяна

Не винаги можете да разчитате на анализа на изминалите събития, особено за големи финансови решения. Ще ви трябват инструментите, опита и обективността, които финансовият съветник има, за да Ви помогне да вземете най-доброто решение.

 Ако сте решили да се пенсионирате, може да искате да разгледате какви са възможностите за ранно пенсиониране, да продадете бизнес, да започнете по-високо социално осигуряване или да закупите дом. Това са само някои примери за големи финансови решения. Може също да вземете основно решение, като не предприемате никакви действия, но това може да се окаже по-рисковано, отколкото си мислите. Например, ако имате акции, но нямате план за продажба и диверсификация, рискувате да загубите състоянието си, ако стойността им падне.

 Цялостният финансов план може да Ви помогне да вземете големи финансови решения

Финансовият план помага за постигането на четири основни цели:

 

  1. Отговор на големите въпроси. Ако обмисляте взимането на голямо решение, финансовият модел е най-добрият начин за оценка на целта и сравняване на алтернативите. Този модел може да отговаря на въпроси, като дали можете  да се пенсионирате в края на годината, как да изплатите ипотеката си по-рано или колко трябва да спестите, за да се пенсионирате и да поддържате начина си на живот.

 

  1. Взимането на решение относно Вашето финансово състояние и инвестиции може да има „странични ефекти“. Такива може да са данъчните последици или необходимостта от финансиране на една цел за сметка на друга. За да анализирате всичко това и да вземете обективно решение, финансовият план е един много полезен инструмент.

 

 

  1. Обмисляне и количествено определяне на алтернативни пътища с помощта на анализ тип „какво-ако“. Кой не би искал да знае какви опции има пред него? Може би искате да се пенсионирате на 55? Не бихте ли искали да знаете какъв може да бъде бюджетът ви за пенсиониране, ако работите още две години?

 

  1. Изпробване на плана със симулация на риска, за да си гарантирате, че няма да ви свършат парите. Отчитайки възвръщаемостта на инвестициите, симулацията на риска може да помогне на инвеститорите да се чувстват уверени, знаейки каква е вероятността планът им да успее.

Това е друга част от финансовото планиране и инвестиране, за която наистина се нуждаете от финансов съветник или инвестиционен консултант. Ако не работите с професионалист, няма гаранция, че си задавате всички правилни въпроси или не сте пренебрегнали нещо.

Ако работата с финансов съветник би Ви дала спокойствие или би намалила стреса, си струва

Има много причини инвеститорите да изберат да работят с финансов специалист. Една от причините е спокойствието, което получават те и техните семейства. Ако ръководителите на фирми нямат време да контролират инвестициите си, това може да се превърне в източник на стрес.

Все повече хора решават, че се нуждаят от финансов съветник, който да се справи с тези и други парични проблеми. Притесненията или разногласията относно финансите са сред най-големите източници на стрес, както за отделни лица, така и за двойки или семейства.

Заключение

Организирането и анализа на Вашите финанси, осигуряването на грижа за семейството и създаването и следването на работещ финансов план може да Ви осигури чувство за контрол и спокойствие. Намаляването или премахването на финансовия източник на безпокойство определено прави работата с финансов консултант инвестиция, която си заслужава.

Scorify вашият надежден финасов съветник. 

Още