Съвети и новини

Назад

Премиум дебитни карти

Премиум дебитни карти

ПРЕМИУМ ДЕБИТНИ КАРТИ – КАКВО ОЩЕ И НА КАКВА ЦЕНА

Понякога банките сами ги предлагат – като някаква специална награда за особено лоялни клиенти. Друг път потребителите ги търсят и кандидатстват за тях – все пак изглеждат по-различно, а и дават усещане за някакъв ВИП статут. Безплатни обеди, обаче, няма – особено когато става въпрос за банки и пари, така че премиум дебитните карти се оказват просто още една услуга, за която клиентът си плаща. Затова – какво са премиум дебитните карти, какво ги различава от обикновените и колко струва всичко това?

Какво са специалните премиум дебитни карти?

Като вид платежен инструмент премиум, златните или каквото маркетингово име е избрано за специалните дебитни карти не се различават особено от обикновените. И в двата случая притежателят им има банкова сметка в банката – издател на картата, в сметката има негови собствени пари, картата е свързана с банковата сметка и позволява както да се тегли в брой от банкомат, така и да се правят плащания във физически магазини или в интернет. Нещото, което прави премиум картите специални, са различните лимити по отношение на плащанията (т.е. каква е максималната дневна сума, която може да се изтегли в брой и тавана на покупките) и допълнителните услуги, които притежателите на картата могат да ползват. Като следствие от тези техни особености, различни се оказват и таксите за издаване, поддържане и ползване на картата, както и условията, на които трябва да отговоря потребителя, за да се сдобие с такава карта.

Какви са специалните условия и услуги за ползвателите на премиум дебитни карти?

Условията и услугите са комбинация от решения на банката-издател и на картовия оператор. В основата, разбира се, са картовите оператори. И Visa, и Mastercard - двата най-популярни в България оператора – поддържат премиум програми и в описанието им са включени предимно допълнителните услуги като застраховки при пътуване, преференциални цени в определени хотели, достъп до бизнес салоните по летищата и т.н. (описание на допълнителните услуги на Mastercard може да бъде намерено тук,  а сайтът на Visaза съжаление почти не функционира на български, но въпреки това може да се проверява за актуални новини). В условията на всяка банка – издател на специални дебитни карти пък са описани  както лимитите и тарифитe, така и условията, на които клиентите трябва да отговарят.

Допълнителните услуги на картовите оператори са свързани най-вече с улеснения при пътуване. Притежателите на специални дебитни карти могат да ползват по-ниски цени при нощуване в определени хотели из целия свят, както и по-добри условия при настаняване (такива условия са по-късно освобождаване на стаята, безплатен интернет, безплатно настаняване в по-висока категория стая, ако има налична такава при пристигането и т.н.). Същото е валидно и за ползване на коли под наем и резервации в заведения. Звучи привлекателно, но е добре да се има предвид, че в списъка с хотели, заведения и фирми за коли под наем, които предоставят такива услуги на картодържатели на премиум карти фигурират предмино луксозни и доста скъпи места (т.е. хотелите са предимно петзвездни, а заведенията – доста реномирани). Казано по друг начин, картата работи, но определено не става въпрос за бюджетни пътувания.

Друга широко рекламирана услуга е достъпът до бизнес салоните на летищата (заедно със студените и топлите им бюфети и напитки)  и приоритетното преминаване през проверките (т.нар. FastTrack). При заглеждане в детайлите, обаче, се оказва, че въпросните салони са на две ленища – София и Виена, а от проверките, през които може да се мине без ред е изключен паспортния контрол. Във връзка с корона мерките в последната година това бързо преминаване през проверките не се предлага, но вероятно услугата скоро ще бъде възстановена.

Отново улеснение за пътуващи – този път само от Mastercard - е денонощният асистент, който може да съдейства във всякакви ситуации – не непременно инциденти, но и когато човек търси места и билети за забавление, например. Доколко и как това въобще работи за клиенти от България, трябва да се провери и обсъди с банките – издатели. Според сайта на картовия оператор това са  ПИБ (услугата се предлага само към кредитни карти според сайта им), Алианц Банк (в сайта не се споменава), ДСК (изключително подробна информация има тук), iCard(минимално количество информация тук) , Пощенска банка (също се предлага с кредитни карти) и Уникредит (няма информация в сайта). Изненадващо, информация за услугата има в сайта на ОББ тук. Накратко казано, при нужда, човек може да получи съдействие по всякакви въпроси, свързани с приятното му прекарване на времето при пътуване, но за всичко това е длъжен да плати със специалната си карта и плащанията не могат да бъдат оспорвани или отменени (т.е. ако размисли или закъснее  за посещението на концерт, например, купените билети просто изгарят).

Почти всички специални карти предлагат и безплатна застраховка при пътуване, стига билетите да са плани с тази карта.

По отношение на определените от банките параметри, най-често срещан е значително по-високия лимит за теглене в брой и плащане на ПОС терминал – при някои банки таваните достигат съответно 3 000 лв. при теглеге и 20 000 лв. при покупка. Обичайно тези карти нямат такса за издаване, както и при плащания на ПОС терминал. За разлика от обикновените дебитни карти, обаче, годишната такса може да надхвърли 100 лв., както в зависимост от конкретната банка, е възможно да има немалки такси за теглене от банкомат. Рекламираните от банките параметри като възможност за безконтактно плащане, добавяне на картата в електронен портфейл и известяване за трансакции са включени съвсем безплатно и към обикновените дебитни карти.

Условията, на които трябва да отговаря човек за самото издаване на специална дебитна карта се определят от банките. При някои няма някакви специфични изисквания – картата просто трябва да се заяви. В други банки е необходимо човек вече да е клиент и да ползва кредитни продукти над определена стойност или да има депозит, който да не е по-малък от определена сума (а в някои случаи – и двете). Издаването става за около седмица, като е възможно и по-бързо, но експресната услуга се плаща допълнително. Стандартната валидност е три години, но в някои банки се предлага и за четири. Преиздаването след изтичане на срока обикновено е безплатно, предсрочното – платено, но и двата случая е добре да се проверят в тарифата на банката-издател.

Имат ли смисъл от премиум дебитна карта?

Краткият отговор е – зависи. Дългият - ако стилът на живот предполага значителна активност и множество пътувания, а финансовите възможности са над средните, тогава ползването на такава карта има смисъл и човек получава повече, отколкото е платил за нея. Това да не се занимава с пътнически застраховки или да е спокоен, че ще може да си почине на удобно и относително уютно място, ако самолетът му закъснее или пък да може да се обади на асистент, който да му намери билети за операта в Сидни за същата вечер, определено е улеснение. Същественият въпрос, обаче,  е човек така ли живее – по летища и в петзвездни хотели. Ако отговорът е не, тогава обикновена дебтина карта би вършила абсолютно същата работа на много по-ниска цена. Останалото е просто маркетинг.

Още