Съвети и новини

Назад

Предимствата на потребителското кредитиране с фиксирана лихва

Предимствата на потребителското кредитиране с фиксирана лихва

Предимствата на потребителското кредитиране с фиксирана лихва

Потребителските кредити са най-честия избор за хората, които желаят да закупят продукт на изплащане, имат нужда от паричен кредит или са решили да кандидатстват за кредитна карта или овърдрафт. Паричните заеми са предпочитани при покупка на автомобил, ремонт на жилище, или покриване на други малки и по-големи лични и семейни разходи и т.н. През последните години клиентите, които избират потребителски кредит с фиксиран или постоянен лихвен процент, са все повече. Причината за този избор се крие най-вече в това, че при изборът на такъв тип заеми с непроменлива лихва хората се чувстват по-сигурни. В тази статия ще разгледаме по-подробно какво представлява потребителското кредитиране с фиксирана лихва и какви са неговите най-големи предимства спрямо кредитирането с плаваща лихва. 

Какво представлява потребителският кредит с фиксирана лихва?

Когато избирате какъв вид да бъде лихвеният процент на кредита Ви, Вие избирате колко всъщност ще платите за него. Условията се договарят между Вас и кредитора преди подписването на договора, което Ви дава възможност да решите дали са достатъчно изгодни за Вас. Съветваме Ви да прочетете внимателно договора си, преди да го подпишете, за да сте сигурни какво избирате.

Потребителският кредит с фиксираната лихва представлява заем, който има непроменлив лихвен процент през за първите няколко месеца или през цялото време на срока за погасяване. Друго нарицателно за този вид заеми е потребителски кредит с постоянна лихва

Обикновено потребителските кредити с фиксирана лихва за целия период на договора са с по-малка сума. Ако сумата е по-голяма, то лихвата най-често е постоянна само за определен период от време. В случай, че сте избрали заем, при който лихвата е фиксирана само за първите няколко месеца или години, Ви съветваме да се информирате точно кога свършва този период и как ще се променя погасителната вноска след това. Също така в договора трябва да е посочено колко често, при какви условия и как се изменя лихвеният процент. Важно е да знаете и че финансовата институция е задължена да уведоми клиента си, преди да направи промяна на стойността на лихвата.

Заемите с по-малки суми и облекчени условия за кандидатстване се предлагат най-вече от небанковите финансови институции - това са т.н. “бързи кредити”. При тях е възможно да получите одобрение за желаната от Вас сума изцяло онлайн и да имате парите в банковата си сметка до няколко часа. Това, разбира се, може да е обвързано и с по-висок лихвен процент. Най-често хората, които избират такъв вид заеми, имат нужда от спешно финансиране поради непредвидени разходи, с които се налага да се справят или нямат нужда от голяма сума.

Предимства на заемите с фиксираната лихва

Всеки вид заем си има своите предимства за определени случаи, тъй като финансовите институции се стремят да отговорят на нуждите на своите потребители и в същото време условията да са изгодни и за двете страни на договора. 

Това, което повечето потребители търсят, е усещането за сигурност.  Поради тази причина и един не малък процент от тях избират именно потребителски заеми с фиксирана лихва. При избора на такъв заем, потребителите могат да планират и управляват по-добре разходите от месечния си бюджет, без да се притесняват, че условията на договора ще се променят. 

Лихвеният процент се запазва същия и неговата стойност не зависи от кредитния пазар. Това е особено важно за хората, които са семейни, тъй като могат да реагират навреме, ако се случи така, че се появи непредвиден разход за домакинството например. Доказано е, че с кредит, чиито условия са установени до края на периода на договора, потребителите се чувстват по-защитени от евентуални финансови кризи

Всяка услуга или продукт си има своите плюсове и минуси. Като основен недостатък на потребителските кредити с непроменлив лихвен процент може да се счете това, че при спад на цените на лихвите на кредитния пазар не бихте могли да се възползвате и да намалите процента по заема си.  

Дали да изберете потребителски кредит с фиксирана или плаваща лихва?

Това зависи най-вече от Вашите финансови възможности, затова е важно да сте наясно с тях и какви са личните или семейните ви нуждите. Също така е добре да следите и пазарния индекс. Ако се чувствате неуверени, винаги можете да се консултирате със специалист в областта, който да Ви даде най-обективния съвет. 

Обикновено хората, които искат да имат по-голяма сигурност, избират заем с фиксирана лихва, тъй като са наясно каква сума от месечния си бюджет трябва да отделят до края на договора. В някои случаи обаче може да се окаже, че така заемът им е с по-висок лихвен процент. 

За разлика от заемите с непромелива лихва, тези с плаваща лихва могат да бъдат доста по-ниски. Тяхната стойност обаче зависи до голяма степен от индекса на пазара. Когато този индекс се повишава, лихвата също расте. Ако стойността му намалява - лихвата става по-ниска. 

Ако имате намерение да кандидатствате за потребителски кредит и искате да знаете дали заемодателите биха одобрили заявката Ви, можете да получите информация за Вашата финансова оценка на платформата на Scorify. При избор на услугата ни за пълна Scorify оценка ще получите документ с пълен анализ на кредитоспособността си на базата на декларирани от Вас данни плюс данни от ЦКР на БНБ. Ще получите информация кои финансови институции биха одобрили заявката Ви за заем и съвети как да повишите финансовата си оценка. 

Още