Съвети и новини

Назад

Плащай с бижута, а не с кредитни и дебитни карти - част 2

Плащай с бижута, а не с кредитни и дебитни карти - част 2

Плащай с бижута, а не с кредитни и дебитни карти - част 2

БИЖУТА ЗА РАЗПЛАЩАНЕ – НОВОТО ЛИЦЕ НА БАНКОВИТЕ КАРТИ - част 2

Част 1 : Бижута за разплащане

Как се избира умен пръстен?

Изборът на бижута – включително и тези за разплащане – е въпрос на вкус и лични предпочитания, но има няколко фактора, които е добре да се вземат под внимание. На първо място, разбира се, са желаните функции – какво иска човек да може да прави с този пръстен. Да говори по телефона на показалеца си може да звучи доста интересно и авангардно, но е добре в този избор да е водеща основната причина  за покупка на пръстена. Ако това е лесно безконтактно плащане без портфейл или телефон, тогава всякакви допълнителни функции оскъпяват пръстена и го правят зависим от батерии и зарядни. Ако човек просто е любител на високотехнологични играчки, тогава всички налични функции с възможност за добавяне на още вероятно е по-доброто решение.

И понеже този пръстен ще се носи на ръката почти през цялото време, добре е да изглежда прилично. Това означава да пасва на собствения стил на обличане и на другите бижута, които човек носи – все пак не се очаква да си смени целия гардероб или да спре да носи други бижута само защото има умен пръстен. Добре е, че повечето производители са направили относително неутрални пръстени, чиито цвят може да се избира. KRing и McLEAR са основно в черно и бяло, но вътрешността може да бъде в различни ярки цветове, докато тези с повече функции имат повече възможности за персонализация  (включително цветове като сребристо, златно и розово).

Размерът може би е най-съществения въпрос след този за желаните функции. Тези пръстени са относително дебели и е много важно да не убиват, особено ако човек си ги носи по цял ден. Почти всички производители препоръчват да се ползва стандартните бижутерски размери (т.е. човек  да иде до бижутериен магазин и да разбере кой размер носи), а някои изпращат и комплекти за определяне на размер. Това е комплектът за оразмеряване на Token – плаща се, но пък вероятността човек да се сдобие с грешния размер пръстен е сведена почти до нула. Чиито и комплект да се ползва, препоръката е пръстенът да се носи непрекъснато поне 24 часа на един и същ пръст, за да е ясно наистина кой е най-подходящия размер. Повечето компании, предлагащи пръстени също така заменят безплатно пръстени с объркани размери, стига да не са активирани междувременно.

Ако човек се е спрял на пръстен, които изисква зареждане, тогава от съществено значение е колко дълго издържа батерията. Повечето пръстени според спесификацията трябва да се зареждат на всеки три до седем дни, но реалното време между две зареждания зависи от функциите и употребата им (при някои, ако се ползват активно може да се наложи зареждане на на всеки 24 часа, което пък не ги прави по-различни от стандартен смартфон). Друг въпрос, свързан със зареждането е колко бързо е то. Почти всички предлагат т.нар. бързо зареждане – между 20 и 80 минути за пълно възстановяване на батерията. Разбира се, класическите пръстени, които могат да се ползват само за плащане (като KRing и McLEAR) са от вида на т.нар. пасивни устройства. Това означава, че те нямат батерия и не изискват зареждане, т.е. човек си ги ползва безгрижно няколко години.

Тъй като все пак тези пръстени се носят на ръката, те ежедневно са изложени на доста рискове – да се намокрят, да се ударят, да се надраскат, да се изкривят, да се озоват на доста ниска или пък висока температура и т.н. Затова и когато се избира пръстен, е добре да се обърне внимание от какъв материал са направени и на какъв вид въздействие от околната среда са издържливи. Повечето са изработени от цирконий – вид метал, подобен на титана, който е здрав и издържлив на корозия и не се драскат лесно. Не всички, обаче, са  водоустойчиви, което за устройство, което се носи на пръста, може да е проблем – все пак човек си мие ръцете, вали го дъжд, полива се с течности и т.н.

Ако ползването на пръстена предполага и мобилна апликация, тогава е задължително да се провери пръстенът съвместим ли е с наличния смартфон. Дори и при съвместимост, е добре да се обърне внимание и на версията на операционната система – в някои случаи по-стари версии на iOS могат да се окажат проблем при свързването с пръстена.

Гаранцията на пръстените също е доста съществен въпрос – повечето са отскоро на пазара, а тези с повечето функционалности тепърва започват да се продават, което означава, че тепърва ще се проявяват различни производствени дефекти (не че са зле изработени, просто тестовете в завода са доста различни от ползване в реални условия и е възможно някои дефекти просто още да не са открити). Затова и колкото по-скоро е започнал да се продава определен пръстен и колкото повече функции има, толкова по-дълъг е желателно да бъде гаранционният период.

И разбира се, на последно място, но не по важност, е цената. На пръв поглед пръстените изглеждат доста скъпи и е изкушаващо да се потърси по-изгодна алтернатива от по-скромен производител. Добре е, обаче, човек да има предвид, че степента на обвързаност с производителя е доста висока (дефектиране и гаранции, замяна при грешен размер, блокиране на откраднат или загубен пръстен и т.н.) и в този случай е добре избраният производител да е надежден и достъпен (т.е. вероятността от проблеми със самия пръстен или доставката му да е ниска, а контактът с него да може да се осъществи лесно при проблеми).

 – умните пръстени въпреки силното си начало като пасивни устройства без батерии, които дават доста свобода, направиха рязък завой към опита да направят нещо като телефон, но за пръста. Дали потребителите търсят платежна независимост или искат да се отърват от все по-големите си смартфони, само времето ще покаже. Междувременно – предвид цената им и фазата на развитие - е добре умни пръстени да се избират консервативно – трябва ли ми наистина тази джаджа, как ще я ползвам и от какво наистина се нуждая като функции, колко ще ми струва и мога ли да си го позволя. Всичко остало е мода.

Още