Съвети и новини

Назад

Плащай с бижута, а не с кредитни и дебитни карти - част 1

Плащай с бижута, а не с кредитни и дебитни карти - част 1

Плащай с бижута, а не с кредитни и дебитни карти - част 1

БИЖУТА ЗА РАЗПЛАЩАНЕ – НОВОТО ЛИЦЕ НА БАНКОВИТЕ КАРТИ - част 1

Преди години новина беше безконтактното плащане – на въпроса „Безконтактно ли?“ хората с неудобство обясняваха „Моята карта е от старите...“. После новина беше плащането без карта – нужен е само телефон (и кой ли въобще излиза без него)  и повече никой не се занимава с портфейли, пари в брой и шепи с монети. Напоследък, обаче, започва постепено да си пробива път нов начин за разплащане – т.нар. умни пръстени – почти истински бижута, които позволяват навсякъде, където може да се плаща безконтактно, да се ползват те вместо телефони или банкови карти. Дали ще се наложат като новото лице на банковите карти или ще си останат портфейл за плажа, все още никой не знае, но все пак – какво представляват умните пръстени, кой ги предлага и как се избират?

Какво им е умното на пръстените?

Краткият отговор – че могат да вършат много неща. Всъщност начинът, по който се развиват, доста напомня смартфоните. В началото ставаше въпрос просто за телефони, днес – възможността за телефонно обаждане е сякаш една от най-малко използваните функции на тези устройства, които могат да снимат, да записват глас, да сърфират в интернет, да показват видеа, да следят съня и показателите при спортуване, да показват пътя и какво ли още не. При появата на първите умни пръстени концепцията е проста – обикновени пръстени (общо взето прилично изглеждащи), които благодарение на NFC технологията и на поставения в тях чип, да могат да се използват за безконтактно плащане без въвеждане на ПИН или друга идентификация (т.е. човек да може да иде само с пръстен в магазина и да си тръгне с платени покупки). Все пак при банковите карти съществената информация е в чипа, пластиката е по-скоро традиция, отколкото функционалност, така че поставяйки чипа в друг носител – като пръстен – плащането би трябвало също да работи. И то работи. След това се появяват и допълнителните функции – място за съхранение на билети, карта за достъп и идентификация, умен ключ за дома и колата, будилник, високоговорител, свързан с телефона и т.н.

Властелините на умните пръстени

Умни пръстени могат да се купят от различни доставчици (да, купуват се – тази технология не е разработка на банките, а на независими компании и за разлика от банковите или simкартите, те не се предоставят безплатно от достачиците на основната услуга, в случая – банкирането), но най-популярните (и според потребителските оценки – най-надеждните) са няколко.

K-Ring (или Kervring, както е старото му име) според английските си създатели си KWearables е първото по рода си бижу за разплащане, а и първият пръстен, свързан с генерично с Мастъркард. Нещото, което може да прави, е едно-единствено – да плаща безконтактно навсякъде по света, където се приемат стандартни безконтактни кредитни, дебитни или предплатени карти. Плащането става като ръката с пръстена се приближи до ПОС терминала (как точно, може да се види в това видео). Тъй като няма изискване за въвждане на  ПИН код, размерът на сумата за плащане е ограничен (към настоящия момент лимитът е 30 паунда), но производителите предупреждават, че при плащане извън Великобритания или на по-голяма стойност е възможно все пак да трябва да се въведе код. Благодарение на NFC технологията (същата, с която се плаща с телефон), случайни нежелани плащания са практически невъзможни – за да има паричен трансфер, пръстенът трябва да е на не повече от 4 см. от четящото го устройство и да е в конкретна позиция спрямо него (т.е. при случайни жестове плащане не се случва). Най-голямото предимство на този пръстен е, че не е необходимо да се зарежда – той няма батерия и не му е нужен никакъв източник на ток. Пръстенът също така е водоустойчив, лек и доста твърд (направен е от цирконий), т.е. устойчив на надраскване. Производителите твърдят, че вътрешността е направена от специална смола, така че носенето му да бъде максимално удобно и щадящо кожата. Съществен недостатък е липсата на обратна връзка как и въобще работи ли – пръстенът не подлежи на свързване със смартфон или някакво друго устройство за мониторинг. За недостатък също така се счита и това, че пръстенът има валидност – след четири години той просто престава да функционира (всъщност по това доста си прилича с банковите карти – и те трябва да се подменят пред определени интервали от време). Ако пръстенът бъде откраднат, тогава човек трябва да се свърже с производителя и той просто го „изключва“, така че никой друг да не може да плаща с него. Този пръстен в момента се предлага за 99,99 паунда само за клиенти от Великобритания, а от началото на 2021 г. – и от Германия и Испания. Всички останали могат да направят предварителна поръчка и да чакат KRingда започне да се предлага и в техните държави. Всякаква допълнителна информация – включително и за актуалните цветове и размери -  може да бъде намерена в сайта на KRing тук.

Отново английска разработка, достъпна само за клиенти от Великобритания е McLEARRing. Основната разлика с KRingе, че пръстенът се свързва с банкова карта или банкова сметка чрез мобилна апликация (има я и за Android, и за iOS), както и че за разплащанията се ползва „междинна“ банкова сметка – нещо като пощенска кутия между собствените сметки и карти и търговците, при които се плаща. Тази особеност се счита за сериозно предимство от гледна точка на сигурност за собствените пари при изгубен или откраднат пръстен.Той също използва NFCтехнологията, т.е. няма нужда от зареждане. И този пръстен издържа мокрене, устойчив е на надраскване, а дизайнът му е сходен с KRing – тежи само 6 гр., а дебелината на халката е 7,8 мм. Цената е по-ниска – 89,99 паунда, както и валидността му е малко по-къса – след три години трябва да се замени с нов, но пък с него може да се плаща навсякъде по света, където приемат безконтактно плащане с Visa. Детайлна информация, както и кои са следващите държави, в които ще се предлага може да се намери в сайта на McLearтук.

На съвсем друг принцип работи пък XensoS-Ring– създателите му сякаш са се опитали да направят нещо като швейцарско ножче и са го оборудвали с доста функции. Този пръстен може да се използва освен за безконтактно плащане, и за водене на телефонни разговори – има вградени високоговорител и микрофон, и за управление на музикалния плеър на телефона, и за флашка (паметта му е 4 ГБ), и за аларма, и като ключ за достъп, и за следене на спортна активност, и като разширение на асистентите на операционните системи (Siriили Googleassistant). Всичките му възможности могат да се видят в официалния клип с представянето на пръстена на компанията-разработчик RajmallInventives. Съществената разлика с другите пръстени е, че всички тези джаджи, събрани в едно устройство няма как да работят без източник на ток. Затова и пръстенът има батерия, която трябва да се зарежда на всеки пет дни. Дизайнът е доста по-футуристичен, а цената  - значително по-висока – в момента е 189,95 долара.  На практика този пръстен още не се продава наистина – приемат се предварителни поръчки, а прогнозният период за начало на доставките по целия свят е третото тримесечие на тази година. Новини относно започването на продажбите могат да се следят в сайта на XensoS-Ringтук.

Отново пръстен, който има нужда от зареждане, но пък със сериозен фокус върху идентификацията и ползването му като ключ е TokenSmartRing.  И той ползва мобилна апликация, за да свърже пръстена с банкова карта или сметка и така да се плаща безконтактно. В тази апликация, обаче, могат да се въведат и пароли за достъп, карти за градски транспорт, както и пръстенът да се настрои да работи като ключ за колата, лаптопа или дома. Как точно става това се вижда в клипа с представянето му. Най-съществен акцент разработчиците са поставили върху сигурността – логично, с толкова много чувствителна информация вътре. За да работи пръстенът, при всяко поставяне на пръста той сканира отпечатъка на собственика си и само ако наистина е той, пръстенът се „отключва“ и може да се ползва. Този пръстен трябва да се зарежда на всеки седем дни, а цената му е една от най-виоските – 349 долара. В момента се предлага само в САЩ и то като предварителна продажба на ограничени количества. Все още няма официална информация кога пръстенът ще се произвежда серийно, но може да се следи сайтът на компанията тук

Прочети част 2 :  БИЖУТА ЗА РАЗПЛАЩАНЕ – НОВОТО ЛИЦЕ НА БАНКОВИТЕ КАРТИ

Още