Съвети и новини

Назад

Mastercard Etocha банковото извлечение разбираемо за потребителя

Mastercard Etocha банковото извлечение разбираемо за потребителя

Mastercard Etocha банковото извлечение разбираемо за потребителя

MASTERCARD ETHOCA – ДА ПРЕВЕДЕШ БАНКОВОТО ИЗВЛЕЧЕНИЕ НА ЕЗИКА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Случвало се е почти на всеки – да отвори историята на плащанията в мобилното или онлайн банкиране и там изведнъж да открие някакви суми, платени от собствената му карта, но с основания като ПОС 11 BGN авт. код 211841 или пък Плащане / импринтер. В такива случаи и след цялата циркулираща в пространството информация за измами с банкови карти, първата мисъл е, че някой друг е направил плащането – че някакси данните на картата са откраднати и незабавно трябва да бъде уведомена банката, за да се върнат парите обратно. И обикновено човек прави точно това – обажда се в банката, оспорва плащането и блокира картата – все пак именно такива са препоръките за дигитална сигурност и за защита на собствените финанси. Малко по-късно, обаче – и това също се е случвало почти на всеки – човек си спомня, че в първия случай си е купил подправки от малко магазинче на един от пазарите в Пловдив, а във втория е заредил на квартална бензиностанция в София (и двата примера са съвсем истински). Резултатът от цялата история – паника и нерви, изгубено време в спорове с банката, блокирана карта, начислена такса за издаване на нова и липса на лесен достъп до собствените пари за известно време.

Проблемът с информацията и други истории

В последната година покрай затварянията, свързани с корона вируса тази бъркотия с информацията за плащанията стана още по-голяма – за да се избягва пипането на пари, да се плаща с карта беше препоръчително в почти всички физически магазини, а голяма част от покупките започнаха да се правят онлайн. Казано по друг начин – почти цялото пазаруване в домакинството вече минава през банковата карта и всеки опит да се прегледат финансите и разходите корабокрушира в автоматични кодове, импринтери и номера с неясно значение.

Според проучване на Mastercard от началото на 2021 г., проведено в 10 европейски държави (включително България) 77% от хората в някакъв момент не са в състояние да разпознаят направени плащания, разполагайки само с информацията от трансакциите. Българите – както често се случва напоследък – водят класацията: 57% от тях първо се свързват с банката си и после се опитват да си спомнят плащането, като почти половината оценяват цялото преживяване като силно негативно. Проблемът, обаче, изобщо не е локален – проучване на Mastercard Ethoca на американския пазар пък показва, че 96% от участниците имат нужда от повече информация, за да са в състояние да разпознаят трансакциите си.

Всъщност се оказва, че основният проблем е именно информацията и начинът, по който е поднесена – автоматично генерираните данни за плащанията просто не са четими и разбираеми за потребителите. Човек си купува кафе от кафене Бодрост, а в банкирането му се появява Автоматичен код 1547 и единственият шанс да не се втурне да преиздава карти заради измама, е да си спомни сумата и че всъщност май това беше кафето сутринта.

Находчивостта на простите решения...

Решението на горния проблем се оказва изключително просто – ако в информацията за трансакциите се добавят името и логото на търговеца, както мястото, където е направено плащането, нещата ще станат доста по-ясни и прозрачни. Също като в историята за Колумб, който трябвало да закрепи право яйце и той просто го ударил леко в масата, за да смачка черупката, чак когато решението се появи, то започва да изглежда логично и неизбежно. В случая в ролята на Колумб e Mastercerd Еthoca. И ако първата е добре познатата глобална платежна мрежа, то втората е иновативна технологична компания, фокусирана върху електронната търговия. Създадена е през 2005 г. и става популярна със създадената от нея платформа за комуникация почти в реално време между издатели на карти и търговци с цел предотвратяване на измами и намаляване на заявките за връщане на вече платени суми (т.нар. чарджбек). Продуктите на Ethocaса изключително успешни – през 2018 тя работи с над 580 банки и повече от 5400 търговеца в 40 страни по света (повече информация за основателите, бизнес стратегията и продуктите може да бъде намерена тук). Една година по-късно – през 2019 г. Mastercard придобива Ethoca.

Днес, благодарение на това сътрудничество, проблемът на картодържателите с разпознаването на плащанията им е на път да се реши. Става въпрос за Mastercard Ethoca (EthocaEnrichedtransactions) – решение, благодарение на което банките могат да предоставят допълнителна информация за всяка направена с картата трансакция. Допълнителната информация включва неща като име и лого на търговеца, адрес и телефон за контакт, т.е. историята на плащанията вече може да изглежда така, че с един поглед да става ясно къде е похарчен всеки лев, както и ако има някакви въпроси или забележки, човек да може веднага да се свърже директно с търговеца.

...и ползите за потребителите

На първо място, разбира се, е лесното разпознаване на направените плащания. Не винаги, обаче, името на търговеца съвпада с търговската марка. За тези случаи са логата и адресите, на които е направена покупката - така дори и собственикът на кафене Бодрост да е ЕТ Иван Иванов, все пак логото и мястото са достатъчни ориентири човек да си спомни къде точно е похарчил тези пари.

Спестените нерви и притеснение от мисълта, че данните от картата са откраднати са един от най-съществените плюсове на EthocaEnrichedtransactions. От по-прагматична гледна точка отделеното време за комуникация на висок тон с банката и разходите за преиздаване на карта (ако човек е до такава степен предпазлив) също не са за пренебрегване.

Благодарение на тази по-лесна четимост на банковата информация цялостното клиентско преживяване става значително по-качествено – човек по-рядко се чувства глупав или несправящ се, а традиционно страховитите банкови извлечения са съвсем достъпни. Все пак все по-голяма част от финансовият живот в последно време се пренесе онлайн и удобството там започна да има все по-сериозно значение. 

Тази незабавна видимост на разходите има и дъргосрочно влияние управлението на бюджета в домакинството. Бюджетирайки, човек попада в реалността на планираните разходи (или поне планирани лимити по пера) и текущото им следене. Доста рядко, обаче, някой записва разходите в същия момент, в който ги прави. Значително по-често срещан е случая, в който в края на деня просто се преглежда мобилното банкиране и похарченото се нанася в таблицата с бюджета. Лесното разпознаване на трансакциите прави управлението на бюджета кратко рутинно действие – един поглед и нанасяне на цифри, а не го превръща  в цяла вечер взиране в банкови извлечения.

Още една дългосрочна полза е възможността за оптимизиране на потреблението. Човек рядко си дава сметка за реалното време, което отделя на пазаруване, независимо дали става въпрос за онлайн или офлайн покупки. Ако определен търговец, обаче, се появява всеки ден в историята на плащанията (т.е. логото се набива на очи пред няколко реда), е добре да се помисли за списъци за пазаруване – всичко необходимо да се напазарува накуп. Така се спестява не само време, но и пари от ненужните спонтанни покупки.

И накрая още една добра новина - Mastercard Ethoca е напълно безплатно решение. Картодържателите не се очаква да го инсталират специално или пък да плащат каквото и да е за го ползват – Mastercard и банките–издатели на карти са се ангажирали да създадат банков стандарт, който да направи EthocaEnrichedtransactions от следващата година достъпно за потребителите в България. И всичко това в името на удобството и сигурността.

Още