Съвети и новини

Назад

Кой харчи повече: жените или мъжете и за какво?

Кой харчи повече: жените или мъжете и за какво?

Кой харчи повече: жените или мъжете и за какво?

Жените или мъжете, кой харчи повече и за какво?

Един от постоянните стереотипи през последните години е, че жените харчат повече от мъжете. Въпреки че напоследък има все повече доказателства за обратното, изглежда, че това твърдение трудно се оспорва. Нека все пак в следващата статия да разгледаме какви са фактите и дали схващането, че жените харчат повече, не се оказва в крайна сметка един мит. Статистическите данни ще ни помогнат да анализираме тези факти и да видим къде и за какво мъжете и жените предпочитат да дават парите си.

 

За какво жените харчат повече?

За да сформираме правилния извод накрая, нека разгледаме областите, в които жените обичат да влагат финансите си.

 

Домашни любимци

Дамите харчат около 30% повече за любимите си пухкави домашни любимци, отколкото мъжете. Въпреки че не е ясно дали това се отнася до ветеринарни услуги и лекарства, както и до аксесоари и лакомства, фактът, че жените харчат повече за своите животинки, може би не е изненадващ, като се има предвид колко много представителки на нежния пол си имат домашни любимци. Розови каишки, пищно пухкави легла и лакомства във формата на сърце могат да бъдат намерени на практика във всеки зоомагазин, а предлагането е ясен резултат от търсенето.

Благотворителност

Независимо от доходите си жените даряват повече пари за благотворителност от мъжете. Също така е доказано, че колкото повече пари печели една дама, толкова по-вероятно е да дари. Всъщност семейните жени, които печелят повече от средната заплата, дават почти два пъти повече за благотворителност, отколкото мъжете със същите доходи.

 

Изплащане на заем

Що се отнася до студентските заеми и кредитите, жените са склонни да изплащат дълговете си по-бързо. Това обаче е до известна степен свързано с факта, че мъжете с ипотечни кредити обикновено са с около 5% повече от жените. Проучванията на общественото мнение показват също, че е по-вероятно жените да са по-предпазливи и да не затъват в дългове.

 

Красота

Не е изненадващо, че дамите харчат около 50% повече за красота отмъжете. Жените са склонни в пъти повече да се подложат на пластични операции и разкрасителни процедури за цяло състояние. По отношение на външния вид, помислете за женската прическа, която може да варира между 20 и 150 лева. Съществува неофициалноизискване към жените да се грижат за външния си вид според определени стандарти, което включва закупуването на парфюми, гримове, кола-маска, продукти за лице и тяло, ексфолиране и овлажняване на кожата, стайлинг на косата и други. Докато мъжете предимно харчат повече за козметични продукти като пяна за бръснене, афтършейв, гел за коса и продукти за измиване на лицето - общата цена пада значително в сравнение с това, което жените отделят, за да изглеждат представителни.

 

Мода

„Нямам какво да облека“е фраза, която най-вероятно чувате женитечесто  да използват. По-вероятно е те да се впуснат в „терапията на пазаруването“, т.е. пазаруване на няколко артикула наведнъж, за да подобрят настроението си. Освен това е по-малко вероятно да устоят на намаленията на дрехи от мъжете, според проучвания на общественото мнение. Тук със сигурност има истина в стереотипа!

 

За какво мъжете харчат повече?

Сега, когато обсъдихме областите,в които жените са склонни да харчат повече пари, нека разгледаме кои са тези области за мъжете, преди да разкрием кой от двата полаоглавява почетното първо място.

 

Хранене и пиене

Според проучвания средностатистическият мъж харчи около два пъти повече за алкохол всяка година. Дали това е така, защото мъжете са по-склонни да почерпят женитес напитки в клуба или с вечеря на среща? Има ли по-голяма вероятност мъжете да купят абсурдно скъпо уиски като подарък за рождения ден на приятеля си или просто пият повече? На това не можем да отговорим. Можем да отбележим само, че мъжете харчат една трета повече за хранене, отколкото дамите.

 

Хазарт

Мъжете са много по-склонни да залагат и това важи за почти всички често срещани видове хазарт, от спортни залагания до слотове ижива игра. Освен това, когато жените играят, те са склонни да предпочитат по-малко рискована игра. За разлика от тях, мъжете обичат да залагат на покер, блекджек и слот игри с висок залог.

 

Пътуване

Независимо дали става дума за фантастично обзаведени хотели или плащат за първокласни самолетни билети, мъжете харчат около 25% повече за пътуване като цяло.

 

Електроника

Купуване на най-новият PlayStation, сдобиванес нов чифт слушалки или тестване на нови джаджи като дронове– всички тези продукти са само част от техниката, за която мъжете са склонни да харчат много повече от жените. Изненадващо обаче проучване от разкри, че жените купуват повече електронни продукти като лаптопи, смартфони и таблети. И все пак, мъжете все още харчат средно с 10% повече за технологични и електронни придобивки. Това означава, че докато жените купуват повече продукти, мъжете инвестират значително повече в отделни продукти.

 

Свети Валентин

Не мислете, че мъжете харчат най-вече за хамбургери и игрови конзоли. Ето данните, които ще ви изненадат. Доказано е, че мъжете харчат значително повече за подаръци за своите партньори на Свети Валентин, отколкото жените за техните. Това вероятно се дължи на очакването към мъжете да впечатлят любимите си с цветя, шоколадови бонбони и бижута в най-романтичния ден в годината.

 

Къде мъжете и жените предимно харчат парите си?

Статистиката разкрива, че мъжете правят повече покупки онлайн, отколкото жените. Всъщност при мъжете вероятността да направят покупка онлайн или на мобилния си телефон е с около 10% по-голяма. Дали това е така, защото две от областите, в които жените пазаруват най-много – красотата и модата – са по-често свързани с посещение на място във физическите магазини? Пробването на дрехи в съблекалнята, преди да бъде закупен продуктът, спестява време и разходи за доставка, затова е и по-предпочитан вариант.

Според някои проучвания жените също са по-склонни да бъдат привлечени от отстъпки, докато мъжкият купувач е по-впечатлен от общите „пакетни сделки“ (допълнителни артикули, безплатна доставка и т.н.). По-малко вероятно е мъжете да изчакат до разпродажба, за да купят нещо, да събират точки за отстъпка и да спазватопределен бюджет. По-вероятно е жените да бъдат лоялни към определени магазини онлайн, докато представителите на мъжкия пол са по-склонни да търсят в търсачките за даден продукт и след това да го купят, независимо дали преди това са купували от същия онлайн магазин.

 

Кой харчи повече в крайна сметка, мъжете или жените?

Мъжете харчат повече от жените за почти всичко - от пътуване до хранаи телефонни сметки. Само в определени области, например дрехи и козметични продукти, жените ги надминават. Защо има значителна разлика? Дали дамите просто имат по-малко пари за харчене поради разликата в заплатите? Възможно ли е разликата да се дължи и на факта, че често се случва жените да бъдат по-разумни, внимателни и да спестяват повече от мъжете? Дали за мъжете не е от голямо значение, че са похарчили повече за лукс – като скъпи вечери и първокласни билети? Причината е неясна, но това, което е ясно, е, че мъжете са тези, които са склонни да харчат повече от дамите.

Нашият съвет е харчете разумно, независимо дали сте мъж или жена и следете своето финасово състояние. 

Още