Съвети и новини

Назад

Кои са основните причини за финансови страхове?

Кои са основните причини за финансови страхове?

Кои са основните причини за финансови страхове?

 Как да преодолеем финансовите си страхове?

 

Финансовите страхове са нещо, с което голяма част от хората се опитват да се справят, но понякога това може да ни се стори като невъзможно, още повече в условията на криза. Основните притеснения за финансите най-често възникват поради нашата неорганизираност, неглижираност на проблемите или дори понякога заради нашия мързел.

 

Оставянето на това тягостно усещане в килера ни от мисли, не е здравословно и няма да разреши ситуацията. Макар много от нас да знаят това, все още не се заемамат с проблема. Време е да поемете отговорност за собственото си състояния - емоционално и финансово. В тази статия ще се опитаме да ви помогнем да вземете правилните решения на правилното време.

 

Кои са основните причини за финансови страхове?

 

 1. Неочаквани медицински разходи

Страхът, че при болест на вас или член от семейството ви може да не успеете да се справите финансово, е един от най-често срещаните. Над 50% от хората смятат, че може не успеят да се справят с месечните си задължения в случай на злополука или поставена диагноза за заболяване. Основна причина да отлагаме ходенето на лекар при малки здравословни проблеми, защото ни е страх какво ще чуем от лекуващия ни и съответно колко би ни струвало.

 

 1. Непредвидени спешни случаи

Друг страх, който притиска психиката на повечето хора, са изненадващите разходи, неподлежащи на отлагане. Това може да са както медицински разходи, така и разходи за ремонт на автомобила или жилището и т.н.

 

 1. Загуба на работа

Страхът от това да загубите работата си, е нещо напълно нормално, тъй като така знаете, че ще загубите и приходите си. Особено в условията на криза, знаем, че намирането на нова работа може да не е толкова лесно. Добре е винаги да имате резервен план, ако се случи да останете без основния си приход. Можете да създадете втори източник на доходи, за да може да сте спокойни, че в случай на загуба на основната работа, ще имате втори източник на финанси.

 

 1. Липса на пенсионни спестявания

Истината е, че колкото и далеч да е пенсионната възраст, всеки от нас изпитва притеснение за това дали ще има достатъчно финанси, за да има спокойни старини. За целта е добре да съставите пенсионен план и да започнете да спестявате, макар и малки суми.

 

 1. Задлъжнялост за цял живот

По-голямата част от българите имат заеми, които изплащат в продължение на години. Естествено е, когато имаме такъв тип дългове да съществува притеснение у нас дали ще успеем да ги покрием. 

 

Няколко съвета за справяне с финансовите страхове

Справянето не е въпрос само на осъзнаване, че ние можем да преодолеем даден страх. Изисква се действие. Затова препоръчваме няколко стъпки, които да следвате, когато изпитвате страхове за финансовото си състояние.

 

 1. Открийте източниците на финансов стрес

За да се справите с проблема, разберете първо какво точно ви безпокои. Не винаги това ще е всичко, което изброихме. Може само в една област да се тревожите. Направете списък с нещата, които смятате за финансови предизвикателства.

 

 1. Съставете месечен бюджет

Време е да поемете контрол върху финансите си, като съставите месечния си бюджет. Така ще имате представа за какво харчите най-много и ще можете да ограничите безсмислените харчове. Ще можете да започнете действително да пестите всеки месец или да пренасочите част от приходите си към областите, които предизвикват вашия страх.

 

 1. Извлечете максимума от доходите си

Въпреки че може да ви се струва, че доходите ви са твърде малки, за да покриете разходите си и да заделите сума за спешни нужди, това реално може и да не е така. Не е необходимо да се лишавате от нещо, генериращи голям разход. Можете да откриете пет малки източника на разход, които да намалите или премахнете и да спестите необходимата сума.

 

Открийте кои са вашите нужди и желания и намалете разходите за желанията. Когато става дума за преодоляване на финансова криза, знаете, че ограниченията са временни и си заслужават.

 

 1. Спестявахте за спешни случаи

Вместо да се безпокоите какво би станало, ако изненадващо имате нужда от ремонт на колата или жилищете, заделяйте всеки месец сума за спешни случаи.Не е толкова важно колко е голяма сумата, важното е да заделяте постоянно пари настрана.

        

Прегледайте бюджета си и определете колко можете да отделяте всеки месец за спестявания, след като отчетете разходите от списъка с нуждите си.

 

 1. Намалете дълговете

Ако имате дългове, не ги оставяйте просто да се изплащат, без да следите какво се случва с тях. Съставете план за по-бързото им изплащане. Започнете от по-малките или тези, които имат най-високи лихви.

 

Изберете стратегия за плащане и се придържайте към нея.

                  

Избягвайте да поемате нови задължения по кредитни карти или заеми, докато не изплатите старите.

 

 1. Помислете за финансов съветник

Ако не сте доволни от напредъка си в намаляването на дълга, може да потърсите помощ от финансов консултант. И накрая, приятелите и семейството ви могат да ви окажат подкрепа - само не забравяйте да поставите ясни граници и очаквания, за да не навредите на тези отношения.

                  

Следете напредъка си и правете корекции, когато доходите, разходите и целите ви се променят.

 

Следвайте тези стъпки и не само ще бъдете по-спокойни, но и ще имате реални резултати. Поемете отговорност за финансовото си състояние и прекратете навикът да се оплаквате. Съсредоточете се върху проблема с цел да се справите с него, вместо просто да го наблюдавате и така да засилвате финансовите си страхове.

Още