Съвети и новини

Назад

Какво е инфлация и как да се справим? 4

Какво е инфлация и как да се справим? 4

Какво е инфлация и как да се справим? 4

ДОБЪР ДЕН, ИНФЛАЦИЯ ИЛИ ЗАЩО РАСТАТ ЦЕНИТЕ И КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ТОВА - 4

Как се оцелява потребителски с инфлация

Оставени сами на себе си пазарите се регулират – цените растат до момента, в който достигнат нива, които потребителите не са склонни да платят. И тогава тръгват надолу. Или пък високите цени привличат още и още жадни за печалба доставчици, благодарение на които предлагането започва да надвишава търсенето и тогава цените отново падат. Фразата За бога, братя, не купувайте вече е част от местния фолклор, но това е съвсем реално и напълно разумно изказване на бившия министър-председател Димитър Попов от 1991 г. непосредствено след освобождаването на цените – решението по отношение на инфлацията с най-добър макроикономически ефект е просто да не се купува. За съжаление на микроикономическо ниво – т.е. отделните потребители – нещата са малко по-различни - прогнозите за стабилизиране на цените са с хоризонт година и половина напред, а купуването на храна и плащането на битови сметки се случва ежедневно и някак трябва да се оцелее финансово.

Затова на първо място – както във всяка ситуация, свързана с финансови затруднения – е изготвянето на месечен бюджет и стриктно придържане към него. Още в началото на месеца се прави подробен разчет на предстоящите разходи, така че парите да стигнат за жизненоважните плащания като наем, ток и храна. В случай, че обезценката на парите междувременно е съществена, може да се наложи от месец в месец да се намаляват разходи – да отпаднат цели пера или пък да се намали количеството на някои покупки. Придържането към рестриктивен бюджет може да е доста демотивиращо, но инфлационните епизоди в икономиката не траят вечно – въпрос на време е цените да се стабилизират и доходите да ги настигнат.

Доста помага за намаляване на негативните ефекти от инфлацията върху личните финанси част от потребяваните стоки и услуги да се заменят с по-евтини алтернативи. Собствените марки на големите вериги – както хранителни, така и дрогерии – са с доста добро качество, а цената им е осезаемо по-ниска. Обичайно това са стоки, произведени от водещи местни доставчици, но брандирани с марката на магазина, които по нищо не отстъпват на доста по-скъпите продукти. Ползването на талони за отстъпки, купони и полезни награди от програми за лоялност също е начин разходите за основни стоки да бъдат намалени. Обединяването на няколко домакинства, за да се пазарува на едро на съответните по-ниски цени от стоковите борси също е вариант за намаляване на количеството похарчени пари.

В зависимост от инфлационния натиск върху собствените финанси може да се наложи и човек да се откаже от някои покупки. Картата за фитнес може да бъде заменена с домашни тренировки с клипове от YouTube, сутрешното кафе на път за офиса – с домашно приготвено в термочаша, обядът с колеги – със сандвич от вкъщи, пътуването с кола – с градски транспорт или колело, второто питие с приятели навън просто може да отпадне, посещението при фризьора да се отложи с няколко седмици, а киното да се превърне в гледане на филм в интернет.

Безплатните забавления пък са начин свободното време да бъде прекарано приятно и без да се харчат пари. Лятото във всеки град има безплатни концерти на открито, лятно кино, различни фестивали и работилници, повечето с вход свободен (информация за лятното кино във Варна има тук, в Пловдив – тук, а по-голяма част от културните събития в София могат да бъдат намерени тук). Всички музеи имат поне един ден в месеца, в който експозициите им могат да бъдат разгледани безплатно, а пикник в някой парк или настолни игри с приятели също не струват нищо.

От съществено значение при инфлация е човек да се опита да не задлъжнява допълнително. Нови заеми, изпразване на кредитни карти и посягане към фонда за спешни случаи трябва да се правят само в наистина спешни случаи, не за да се покриват ежедневните битови разходи. В противен случай изключително бързо се попада в спирала на свръхзадлъжнялост и то при растящи цени, които ежемесечно намаляват разполагаемата сума и правят обслужването на новите заеми практически невъзможно с всички негативни последствия от това. Същото е валидно и за запасяването – допълнителните покупки само усилват инфлацията, а тя не е (и не се очаква да достигне) на такива нива, че запасите да се използват за печалба от спекулативна търговия. Трескавото местене на спестяванията от едни активи към други, по-доходоносни, също не е особено добра идея. Ако става въпрос за дългосрочна инвестиция, тогава просто трябва да се изчака – инфлацията ще отмине и цените ще се стабилизират. Ако се търси бърза спекулативна печалба, тогава трябва много да се внимава новият актив да не се окаже балон, непосредствено преди спукване и така вместо 0,1% на месечна база, човек да загуби всичките си пари.

Какво е инфлация част 1 

Какво е инфлация и как да се справим част 2

Какво е инфлация и как да се справим потребителски част 3 

Още