Съвети и новини

Назад

Какво е финансова криза и как да се предпазим от нея?

Какво е финансова криза и как да се предпазим от нея?

Какво е финансова криза и как да се предпазим от нея?

8 стъпки към стабилни финанси


Живеем в предизвикателни времена, през които се налага да се справяме с много трудности, включително промените в икономически аспект. За да не потънем с потъващите ни финанси, трябва да сме финансово отговорни, да вземем нещата в свои ръце и да изплуваме на повърхността. В този материал първо ще разгледаме какво всъщност представлява финансовата криза и как да имаме стабилни доходи.

Какво е финансова криза?
Финансовата криза представлява най-вече намаляване на стойността на активите и несъстоятелност на потребителите да изплащат своите дългове. В същото време финансовите институции също са затруднени и изпадат в недостиг на ликвидност.

Много често финансовата криза се дължи на емоционалната реакция на инвеститорите, които под въздействие на паника, изтеглят инвестициите си. По същото време обаче потребителите също изтеглят спестяванията си от банките, тъй като се страхуват стойността на финансите им да не спадне.

Също така е възможно една финансова криза да е предизвикана поради спукване на финансов балон или срив на фондовата борса или друг вид масивен фалит или криза, засягащ държавата, в която се намирате. Финансовата криза може да засяга даден район, държава или да има световно влияние.

Как да се предпазим от финансова криза?
Финансовата криза е почти тук, усещате как инфлацията също се увеличава и искате да реагирате по най-добрия начин. Предлагаме ви 8 стъпки за стабилни финанси, които можете да следвате и да излезете от кризата невредими.

1.Поставете си реални и ясни цели
Не е достатъчно просто да искате да сте финансово независими. Необходимо е да решите в какъв аспект искате да се осъществи тaзи независимост. Тоест, нужно е да сте по-конкретни. Седнете и на един лист запишете каква сума бихте искали да имате в сметката си, за колко време и как смятате да постигнете това. Разбира се, тези цели трябва да са реалистични.

Съставете план как ще постигнете тези цели и какви ще са стъпките ви всеки месец. След това определете и вашите цели за седмицата и т.н. Идеята е да имате ясна представа къде отивате и по какъв начин. Това ще ви даде усещане за стабилност и ще ви помогне да контролирате приходите и разходите си.

2.Съставете бюджет
Следете каква сума влиза и излиза ежемесечно в сметката ви. Проверете колко са разходите ви за комунални услуги, какви са разходите по автомобила ви и всичко останало, за което плащате. Целта тук е да видите какво се случва с финансите ви всеки месец. Трябва да премахнете онези разходи, които нямат смисъл.

3.Изплащайте заемите и кредитните си карти навреме
Това е от съществени значение, за да не бъдете изненадани от висока такса заради закъснения. Следете падежите на заемите си и плащайте навреме. Приоритетни трябва да са бързите кредити и по-големите суми, които изплащате. Ако имате ипотечен кредит, вероятно вноската не е толкова голяма, но това не бива да е повод да не го отчитате като съществен разход всеки месец.

Още едно предимство на изплащането навреме е създаването на добра кредитна история. Така ще имате възможност за финансиране при спешен случай и ще сте желан клиент от заемодателите.

4.Застраховка за предпазване от кризата
Можете да се застраховате в случай на неприятност. Това може да включва както здравна застраховка, така и застраховка на колата и имуществото ви. Така ще сте спокойни, че няма да се наложи да разчитате на личните си спестявания при инцидент, загуба на трудоспособност или болест.

5.Наблюдавайте как се развива кредитната ви история
Ако кредитния ви рейтинг се понижи, това ще намали вероятността да ви бъде отпуснат заем в случай на нужда. Погрешно е мисленето на голяма част от хората, че кредитната история зависи само от това дали имат активни заеми и дали ги изплащат навреме. Всъщност има много други фактори, които се взимат предвид. Ако искате да знаете как се развива кредитната ви оценка, можете да кандидатствате за кредитна оценка онлайн.

6.Не спирайте да учите
Знанието е най-голямата ви сила и най-голямата ви защита. Ако наистина искате да се грижите за финансите си, трябва да се информирате в тази сфера. Следете как се развива пазара и ако смятате да инвестирате, го направете в подходящия момент.

Ако все пак ви се струва прекалено трудно и сложно да следите промените и да взимате решения самостоятелно, можете да наемете финансов консултант. Той ще ви поднесе необходимата информация по разбираем за вас начин.

7.Погрижете се за здравето и имуществото ви
Грижете се за себе си и вашата собственост и избегнете изпадането в задлъжнялост, разходите за скъпи ремонти или честото боледуване. За целта е нужно да обърнете внимание на здравето си, като спортувате и спазвате подходящ хранителен режим. Същото важи и за вашия автомобил, климатична техника и друг вид имущество - поддържайте ги в добро състояние.

8.Харчете по-малко от обикновено
Не е нужно да се чувствате сякаш постоянно се лишавате. Можете да премахнете харченията за удоволствия, които не са ви толкова любими и намалите по-малко месечните си разходи. Истината е, че живеем в свят на презадоволяване и реално нямаме нужда от една голяма част от нещата, които купуваме. Можете да живеете пълноценно и щастливо, просто като харчите разумно.

Правенето на малки корекции чрез разграничаване на нещата, от които се нуждаете, от тези, които искате, е финансово полезен навик, който е добре да се прилага на практика.

Още