Съвети и новини

Назад

Как да спестите от покупки за учебната година

Как да спестите от покупки за учебната година

Как да спестите от покупки за учебната година

 

Началото на учебната година е свързано със сериозни разходи. Не само за учебници, тетрадки и помагала, но и за нови дрехи и техника – телефон, слушалки, лаптоп или таблет.

В условията на инфлация тази година за родителите би било още по-важно да съумеят да пазаруват разумно и ефективно в дните преди 15 септември, за да не се налага да правят жертви или дори да се притесняват за финансовата си сигурност след това.

В тази статия Ви предлагаме 13 идеи, с които да спестите от покупките за новата учебна година.

 

1. Започнете с инвентаризация вкъщи

Преди да купите каквото и да е, проверете с какво разполагате. Из чекмеджетата вероятно се търкалят много химикали и моливи, а компания им правят купчинка неизписани тетрадки. Прегледайте и дрехите на детето си – кои са здрави, кои имат нужда от замяна. Проучете и състоянието на раницата, телефона и лаптопа му – това са скъпи вещи и ако може да използвате все още наличните, ще спестите много.

 

2. Съставете списък

Започнете със списъка с учебници и помагала, предоставен Ви от училището или университета на детето Ви. Допълнете го с онези вещи, които сте забелязали, че липсват вкъщи или имат нужда от замяна. Пазарувайки със списък в ръка, ще елиминирате излишните покупки. Той също ще Ви помогне да не грабнете импулсивно ненужни стоки, изкушени от огромния избор от привлекателни предложения. По този начин ще намалите разходите си.

 

3. Определете си бюджет

Да, имате списък, но имате и огромно предлагане. На пазара има стотици, ако не и хиляди тетрадки, раници, магазини за дрехи и техника. Затова е важно да определите предварително каква сума имате възможно да похарчите в началото на учебната година. Направете го на база дохода и останалите си разходи и се придържайте към зададените параметри. В противен случай няколко лева отгоре тук и няколко лева отгоре там лесно могат да се превърнат в сериозен минус в баланса Ви.

 

4. Оставете децата вкъщи

 Малкото Ви момиченце или момченце ще се развълнува от шанса да избере само раницата, тетрадките, несесера и всичко останало, което ще му трябва за новата учебна година. Но неговите желания имат потенциала сериозно да компрометират внимателно планирания Ви бюджет. Първо, защото сигурно ще иска неща, от които няма нужда, и после защото ще бъде привлечени от скъпите, брандирани артикули.

 

5. Превърнете пазаруването в урок

Ако все пак вземете децата със себе си, използвайте възможността да ги научите на важни принципи, свързани с личните финанси

Обсъдете разликата между „искам“ и „нуждая се“. Обяснете им и че по-скъпа покупка сега ще означава да се жертва нещо друго на по-късен етап. Така ще могат да направят избор.

Покажете им как да се придържат към списъка и бюджета и ги научете да спестяват или изкарват пари, така че да могат сами да си купят нещо, което Вие няма да им вземете.

 

6. Сравнете цените

Както вече споменахме, имате огромен избор от търговци. Повечето от тях имат и сайт, в който може да видите цените, на които предлагат стоките си. Затова не бързайте да правите покупка. Разгледайте страниците на различни магазини и изберете онази оферта, която е най-изгодна за Вас. В интернет има и специализирани портали, които автоматично сравняват сумите, за които се продава един и същи артикул на различни места.

 

7. Пазарувайте с други родители

Може да купите някои от стоките, които са нужни за учебната година, в големи бройки. Така индивидуалната цена е по-изгодна. Въпросът е, че вероятно детето Ви няма да има нужда от всички тетрадки, химикали и пр., с които бихте се сдобили. Затова се обединете с други родители и си разделете цената. Всеки ще получи част от общата покупка и ще спести пари. Пазаруване с приятели и познати също има потенциал да направи доставката от електронен магазин по-изгодна – по-евтина или дори безплатна – благодарение на голямото количество стоки, които ще поръчате.

 

8. Купувайте втора употреба

Дрехи и техника втора употреба са значително по-евтини от чисто новия им еквивалент. Ще ги откриете в специализирани магазини или дори от други хора в интернет – сайтове, групи в социалните мрежи и пр. Проверете обаче внимателно качеството им, преди да осъществите покупката.

Избирайки втора употреба е възможно да се сдобиете и с нещо безплатно – отново в социалните мрежи потребителите подаряват ненужни им вещи, а и приятелите Ви може да разполагат с нещо, което вече не им е необходимо, и на драго сърце да Ви го дадат напълно безвъзмездно.

Учебниците също са по-евтини, ако се купят втора употреба.

9. Възползвайте се от тематичните намаления

            Преди началото на учебната година много търговци предлагат привлекателни отстъпки на стоки за ученици. Оглеждайте се за по-ниските цени и ще спестите.

 

10. Следете маркетинговата комуникация на магазините

За да не пропуснете добри предложения, следете социалните мрежи на компаниите, които предлагат артикулите, представляващи интерес за Вас. Обикновено те обявяват своите намаления именно в тях. Запишете се и за техния имейл бюлетин и почти сигурно ще получите известие за предстоящи отстъпки. В рекламните блокове в телевизионния ефир също ще започнат да присъстват все повече и повече видеоклипове, които ще съобщават за изгодни предложения, свързани с 15. септември.

11. Не бързайте с покупките

Ако има предмети, които няма да са задължително нужни на детето Ви в началото на учебната година, отложете закупуването им до момент, в който ще е по-изгодно да го направите. Нови дрехи например ще е по-евтино да изберете по време на сезонните намаления. Черният петък и кибер понеделникът също ще Ви дадат шанс да се снабдите с техника, облекло, обувки и много други вещи на добри цени.

 

12. Намерете намаления за учащи

Някои магазини предлагат по-евтини стоки специално за студенти. Потърсете такива в интернет и това също ще отнеме част от финансовия товар в началото на учебната година.

 

13. Организирайте размяна на дрехи

 Ако поддържате широка мрежа от контакти с други родители, и то на деца на различна възраст, организирайте събитие, на което всеки може да бъде полезен на другите. Помолете всеки от тях да донесе дрехи, които тяхната дъщеричка или син вече не носи, и да ги разменят помежду си. Така ще спестите пари не само за себе си, но и за своите приятели и познати.

 

Заключение

 С толкова много покупки, за които трябва да мислите в началото на учебната година, може да изглежда не просто невъзможно да пазарувате изгодно, а дори да Ви се струва, че този период ще е разорителен.

Но не е нужно да бъде така.

С няколко добре подбрани стратегии, може да спестите добри суми от тетрадки, дрехи, техника и други стоки, от които детето Ви ще се нуждае за училище.

Не само това, но дори може да използвате повода, за да започнете и финансовото му образование.

Още