Съвети и новини

Назад

Как да се подготвите за промяна в икономиката

Как да се подготвите за промяна в икономиката

     Как да се подготвите за промяна в икономиката    

 

            През тази година различни организации и специалисти в областта на икономиката предупредиха, че е възможно да сме изправени пред прага на рецесия. Макар това да е неблагоприятен етап от икономическия цикъл, ако вместо с паника го посрещнем с предварителна и подготовка, можем да избегнем по-тежките последици за финансовата си сигурност.

            Но преди да кажем как точно да направим това, нека да уточним какво всъщност означава понятието „рецесия“.

        Какво е рецесия?

            Рецесията е естествена част от икономиката. Приема се, че тя е налице, когато в продължение на две поредни тримесечия се отчита спад на брутния вътрешен продукт на дадена страна. Това е индикация за негативно развитие на икономическата активност. Може да продължи от няколко месеца до няколко години.

 

        Какво се случва по време на рецесията?

            Някои от последиците на това явление са намалено потребление, респективно намалени продажби и печалби от бизнеса. Като последица е възможно съкращаването на служители и увеличаването на безработицата. Ценните книжа и недвижимите имоти губят част от стойността си, а кредитодателите се подсигуряват, като правят изискванията за одобрение за кредит по-високи. Инфлацията също може да се увеличи.

            Макар всичко това да звучи страшно, не е задължително рецесията да има тежки последици в голям обем. Възможно е тя да премине по-леко и крайните потребители да не я усетят особено много.

 

Как да се подготвите за рецесия?

            В подготовката за рецесия трябва да помислите за потенциалните опасни последици от нейното настъпване – загуба на работата, ограничаване на финансовите възможности – и как да им противодействате, ако те наистина настъпят.

            При неблагоприятно развитие на ситуацията фактът, че сте били готови за него, ще Ви даде спокойствие и сигурност и ще Ви помогне да минете по-лесно през трудния период.

 

Подгответе CV-то си

            Един от основните рискове при рецесията е загубата на работни места. Макар в момента безработицата да отбелязва рекордно ниски нива, това може рязко да се промени, ако минем в друг етап от икономическия цикъл.

            Затова е хубаво първата стъпка от подготовката Ви да е актуализация на автобиографията Ви.

            Разбира се, че за никого не е приятно да се чувства застрашен, но трябва да сте подготвени за всякакво развитие на ситуацията. Отворете документа на компютъра си и го обновете с нови позиции и постижения. Поинтересувайте се какви са препоръките за оформлението му, каква информация търсят рекрутърите.

            Поработете и върху това, да сте по-атрактивен кандидат.

            Повишете квалификацията си или добийте нови умения с посещение на онлайн или офлайн обучения. Включете в биографията си новопридобити сертификати.

            Но с това подготовката не приключва.

            Разгледайте пазара на труда. Активирайте мрежата си от контакти – свържете се с бивши колеги, познати, които могат да Ви бъдат полезни при евентуална смяна на работата, установете нови познанства през социалните мрежи или професионални събития. Всичко това може да създаде нови възможности при нужда.

 

Увеличете сумата във фонда за спешни случаи

            Обикновено съветваме във фонда си за спешни случаи да поддържате сума, с която ще можете да се издържате спокойно в рамките на от три до шест месеца. Според различни специалисти обаче при заплахата от рецесия е добре да увеличите нейния размер.

            Причината е, че инфлацията променя цената на живота (ефект, който е напълно възможно да усещате и в момента), а и заради едно от потенциално най-неприятните следствия от спада в икономиката – загуба на работата и намаляване на работните места.

            Затова отдайте приоритет на увеличаването на постъпленията в това перо.

            Ако в момента се радвате на по-високи приходи, заделяйте по-голяма част от тях в него. Ако ли не – може да се окаже разумно да жертвате някой луксозен разход (покупка на нов телевизор, пътуване) и да внесете сумата, която бихте изхарчили за него, във фонда. Живеете сами? Намерете си съквартирант и прибавете разликата в наема към спестяванията си.

            И все пак не се отчайвате, ако не можете бързо да увеличите сумата.

            Дори да не достигнете размерите, които експертите препоръчват, всяка контрибуция, която правите, ще Ви помогне в бъдеще. Бъдете съвестни, последователни и спокойни.

Изплатете кредитите си

            Това трябва да е един от приоритетите Ви. Причините са няколко.

            На първо място е очакваната промяна в лихвите в посока тяхното покачване. Това означава, че скоро е възможно изплащането на кредита Ви да стане по-скъпо.

            След това идва подготовката за далеч по-нежеланата възможност, която вече няколко пъти споменаваме.

            Опасността от загуба на работата.

            Ако изведнъж се окажете лишени от постоянен източник на приходи за живот, ще усетите в много по-висока степен тежестта на месечните вноски. 

            И за финал – инфлацията.

            За всички е ясно, че животът поскъпна. Това означава, че всеки разход, който успявате да елиминирате, има значение и е добре да разполагате с колкото се може повече средства, с които свободно да се разпореждате.

            Въпросът е обаче как да изплатите кредитите си по-бързо?

            Използвайте метода на лавината или на снежната топка. Опитайте се да алокирате повече средства към това задължение, увеличете доходите си, ако е нужно.

            И ако е възможно – не спирайте да правите месечни вноски.

            Причината е, че неизпълнението на задълженията Ви може да има много неприятни последици. Влошаване на т.нар. ЦКР и по-трудно получаване на одобрение за следващ кредит, принудително събиране, навлизане в още по-големи дългове...

Намалете разходите

            Някои малки жертви ще помогнат да избегнете големи такива. Направете одит на разходите си, елиминирайте ненужните и добавете средствата към фонда си за спешни случаи.

            Тук не става дума за водене на аскетичен начин на живот, а за разумни промени, които ще поддържат финансовата Ви стабилност. Можете ли да ходите на ресторант един път по-малко седмично? Да ограничите покупката на нови дрехи само до сезонните намаления и да ходите на работа пеша, вместо с колата? Ако свикнете с по-евтин начин на живот, няма да изживеете толкова сериозен шок при евентуална промяна в икономическата ситуация.

            И ако е трудно да съберете мотивация за това, задайте си няколко въпроса за бъдещето.

            Запитайте се как ще се справите със ситуацията, ако загубите работата си, ако хазяите увеличат наема Ви или лихвата по кредита Ви скочи? Ще имате ли нужните средства, за да посрещнете подобни турбулентни промени?

Увеличете приходите

            Ако животът продължава да поскъпва и настъпи период на рецесия, увеличените приходи ще са Ви от полза.

            В момента – защото ще помогнат да натрупате по-големи средства, които да са Ви подръка в случай на необходимост. А в бъдеще – защото ще са обезопасително въже, което метафорично сте вързали около себе си, далеч преди да има нужда от него.

            Създайте си нови източници на доход – с пасивни постъпления от наеми, втора работа, страничен личен проект или други. Те ще Ви послужат като гаранция, че няма да останете без приходи, ако прекратите отношения с работодателя си.

Не взимайте прибързани решения за инвестициите си

            Ако инвестирате, спадът в стойността на ценните книжа изглежда плашещ. Експерти в областта обаче съветват да не взимате решения под влиянието на паниката.

            Причината е, че според наблюденията им пазарът се възстановява и ако целта на инвестициите Ви е да постигнете печалба в дългосрочен план, е хубаво да запазите спокойствие и дори да гледате на ситуацията като възможност за изгодни вложения.

               Въздържайте се от ежедневна проверка на движението на портфолиото си, ако това ще Ви помогне да не губите самообладание, и се консултирайте с професионалист в областта, който ще Ви насочи към най-доброто решение в условията на рецесия.

 

Заключение

            Макар новините за евентуална рецесия да зачестяват, не се поддавайте на паниката. Приемете, че е възможно да настъпят негативни последици за Вас, но без страх. Запазете хладнокръвие и помислете какво може да направите, за да намалите тяхното влияние върху сигурността Ви. Добрата подготовка ще Ви помогне да преминете по-леко през потенциален тежък период.

Още