Съвети и новини

Назад

Как да повишите финансовата си оценка

Как да повишите финансовата си оценка

Как да повишите финансовата си оценка

Когато кандидатствате за заем, първото нещо, което финансовите институции ще анализират и вземат предвид, е Вашата финансова оценка или кредитен рейтинг. Това е оценката на Вашето финансово състояние, която показва и доколко надежден кредитоискател сте за банковите и небанкови институции. 

Дори в момента тази финансова оценка да не е достатъчно висока, за да получите сумата, от която имате нужда, всъщност има начини как да я повишите. Разбира се, това няма как да стане в един миг с едно действие, но има редица неща, които можете да направите. В тази статия ще разясним какво влияе на формирането на кредитния рейтинг и как можете да го подобрите. 

Как финансовите институции определят Вашата финансова оценка?

От Вашата кредитна оценка зависи и какви условия ще получите, ако заемодателят счете, че сте надежден платец. Това означава, че от резултатът Ви ще се определи каква ще е месечната вноска и периода на договора, а също и лихвата. 

Финансовата оценка е стойност от скалата от 1 до 1000. Колкото по-висока е тази стойност, толкова повече Вие сте желан клиент за банковите и небанкови институции, тъй като високата стойност означава, че има по-голяма вероятност да успявате да погасявате месечните си вноски.

Обикновено всяка банкова и небанкова институция си има определен алгоритъм, с който формира кредитния рейтинг на клиентите си. Поради това стойността, която са получили като резултат може да е различна при различните заемодатели. Възможно е на едно място заявката Ви за заем да бъде одобрена, а на друго - не. 

Кредитната история съдържа цялата информация за това какви кредити са Ви били отпускани, дали редовно и навреме сте плащали месечните си вноски, дали имате активни заеми в момента и т.н. Ако сте имали сериозни забавяния или дори присъствате в архива на някоя институция като ненадежден платец, това се отразява на кредитната Ви история, а оттам и на финансовата оценка. Съответно е възможно не само да не получите добри условия за заема, а и такъв да не Ви бъде отпуснат. 

Как можете да повишите финансовата си оценка?

Основна причина за нисък кредитен рейтинг може да е, ако през годините сте имали заеми, които не сте успявали да погасявате на време и сте имали закъснение повече от месец например. По същата логика, ако сте имали заеми, които сте изплатили или все още изплащате коректно, това ще се отрази положително на финансовата Ви оценка. Ето какво още можете да направите, за да подобрите резултата си:

  • Уверете се, че плащате сметките си навреме

Това е много важно за финансовите институции и именно заради това  те взимат под внимание тази информация при формирането на Вашата финансова оценка. 

Под сметки се има предвид не само плащанията по активните кредити, които имате, но също и редовното покриване на разходите за наем, комунални услуги, сметки за телефон и други. Ако Ви е трудно да спазвате сроковете и често се случва да пропуснете някое плащане, насрочете си напомняния и използвайте електронни услуги като автоматични плащания.

Бъдете особено внимателни към погасяването на заемите. Стремете се при тях да нямате никакво забавяне и не допускайте да внасяте само част от вноската си, защото това със сигурност се отразява на кредитната Ви история. 

  • Използвайте кредитната си карта разумно

Ако имате кредитна карта, постарайте се да покривате плащанията си редовно, понеже това също се отчита в кредитната Ви история. Бъдете разумни и проследявайте всички месечни извлечения. Ако плащанията по кредитната Ви карта са навреме, това ще повиши финансовата Ви оценка.

  • Избягвайте да взимате много заеми

Колкото повече заеми имате, за толкова повече натрупани задължения ще трябва да се грижите всеки месец. Съветваме Ви по възможност да изчистите колкото се може повече задължения, за да облекчите финансовото си състояние. По този начин ще можете да получите и по-добри условия, когато кандидатствате за финансова помощ.

  • Имайте търпение

Няма как да подобрите кредитната си история за един ден или дори за една седмица. Поне не и значително. Вместо да бъдете нетърпеливи, фокусирайте се върху посочените съвети и се опитайте да изградите добри навици на редовни платци. 

Бъдете наясно, че само с няколко неправилни хода от Вашата страна финансовата Ви оценка може да се понижи, а подобряването й изисква време. Затова най-добре да не действате импулсивно, а внимателно и разумно да следите заемите си и да бъдете изрядни при спазването на сроковете.

  • Кандидатствайте в подходящото време 

Уверете се, че моментът, в който кандидатствате, финансовото Ви състояние е стабилно и Вие ще можете със сигурност да покривате месечните си вноски в бъдеще.

Ако подадете заявление за отпускане на заем и то бъде отхвърлено, това също се записва в кредитния Ви статус и може да се отрази на финансовата Ви оценка негативно. Затова е добре да проверите дали имате възможност да бъдете одобрени предварително.

Moжете да направите това на нашата онлайн платформа лесно и бързо, като кандидатствате за пълна Scorify оценка, която ще бъде формирана на базата на декларирани от Вас данни плюс данни от ЦКР на БНБ. Освен че ще получите информация за финансовата си оценка, ще Ви дадем съвети как можете да подобрите резултата си.

Още