Съвети и новини

Назад

Как да постигнете финансова независимост

Как да постигнете финансова независимост

Как да постигнете финансова независимост

Знаете ли какво значи да си финансово независим?

 Дори и отговорът да е „не“, звучи добре, нали? 

 Ние, българите, ценим свободата изключително високо. А когато тя е съчетана с отърваване от грижите за парите, това я прави още по-желана.

 В блога на Кеш Кредит сме обсъждали много финансови цели – как да постигнете сигурност, как да получите одобрение за кредит, как да живеете пълноценно, независимо с какви суми разполагате в сметката си, и др. Но досега не сме говорили за финансовата независимост. А тя е може би най-амбициозната сред всички тях.

 Затова ще го направим в тази статия.

 Да започнем с дефиницията на това понятие:

 Какво е финансова независимост

 Комбинацията от тези две думи има различно значение за различните хора.

 За едни от тях независимост се асоциира с това, да нямат нужда от финансовата закрила на родителите си. За втори – да са сигурни, че винаги ще разполагат със средствата, необходими им за всеки разход. За трети пък е онзи момент, в който вече не трябва да работят за друг човек.

 Има обаче и още едно определение. Около него са обединени повечето теоретици в света на личните финанси.

 Какво е то ли?

 Ето го – финансовата независимост е да имате толкова пари, че да не Ви се налага да работите повече. 

 Това е момент, в който вече може да избирате напълно свободно своя път. Може да се посветите на истинската си страст под формата на собствен бизнес, на семейството си, на пътувания, на хобита.

 Или иначе казано – на онова, което има най-голямо значение за Вас.

 Звучи прекрасно, нали? Но сами се досещате, че не е лесно да се постигне. И все пак нека да видим как може да се случи: 

 Опознайте се

 Това е първата стъпка и е от изключителна важност.

 И освен това има няколко измерения.

 Първото от тях е да определите какво значи финансова независимост за Вас. Вижте колко много възможни отговори дадохме на този въпрос по-рано. Кой от тях смятате за приложим за себе си? Определете целта си, за да прецените по-лесно какво е нужно за постигането ѝ.

 Да знаете към какво се стремите, ще Ви помогне и да не се отклонявате от пътя си.

 Чудите се какво имаме предвид?

 Както ще видите след малко, постигането на тази самостоятелност е свързано със строга дисциплина, с ограничаване на разходите. Животът Ви вероятно ще започне да се различава от този на приятелите Ви, както и на инстаграм инфлуенсърите.

И това може да има неприятна последица.

 А именно, че не е изключено сравнението с тях да Ви кара да се чувствате, сякаш не живеете пълноценно. Затова е важно да си напомняте редовно каква е крайната Ви цел. Така ще знаете, че правите тези жертви за себе си и няма да губите мотивация.

 И още нещо, което трябва да разберете за себе си:

 Бъдете наясно докъде се простира зоната Ви на комфорт. Някои хора може би са напълно окей да ядат само консерви всеки ден и изобщо да не излизат, за да спестят максимално много за максимално кратко време. За Вас обаче може да е мъчително.

 И това е напълно в реда на нещата.

 Напаснете стратегията си за постигане на финансова независимост спрямо индивидуалните си нужди и предпочитания. Движете се със свое собствено темпо.

 А сега да преминем към следващите стъпки.

 Ограничете разходите и отдайте приоритет на спестяванията

 Вече казахме, че ще се наложи да харчите по-малко. Но също така казахме и че това не означава да живеете напълно аскетичен живот. Следвайте едно просто правило.

 А именно – купувайте само онова, което наистина има стойност за Вас.

 Дори не говорим за разходи за нужди срещу разходи за удоволствия. Тук става дума да обмисляте всяка покупка. Сами преценете дали тя е ценна за Вас. Но бъдете искрени.

 Има и друго, от което трябва да се пазите.

 Не увеличавайте разходите си, ако се увеличат приходите Ви.

 Нормално е да започнете да си позволявате повече, когато заплатата Ви расте. Но ако се стремите да бъдете финансово независими, по-добре спестете сумата, с която са нараснали месечните постъпления в банковата Ви сметка.

 Отделно, всеки месец заделяйте автоматично определен процент от доходите си.

 Увеличете приходите си

 Ако следите редовно блога на Кеш Кредит, знаете, че намаляване на разходите плюс увеличаване на приходите е формула, която многократно сме споменавали с одобрение. Тя е полезна и тук.

 Ще можете да насочите допълнителните пари, които изкарвате, към инвестиции.

 И тези по-големи суми, които влагате, ще Ви приближат по-бързо към финансовата независимост.

 Разказвали сме вече за начините, по които да го направите – увеличение на заплатата, нова, по-добре платена работа, поемане на проекти на свободна практика, втора работа и др.

 Намерете онзи, който смятате, че е най-подходящ за Вас.

 Изплатете кредитите си

 Наличието на висящ дълг е пречка по пътя към финансовата свобода. Ако не разполагате с парите си точно по начина, по който искате, трудно ще се наречете независими. Затова се постарайте да изплатите навреме, или ако е изгодно и възможно, предсрочно заемите си.

 И стигнахме до момента, в който ще обясним какъв е резултатът от всички тези действия. Как точно живеят хората, които са постигнали финансова независимост.

 Създайте си алтернативни източници на приходи

 Целта на агресивното спестяване и увеличените приходи е създаването на парични потоци, които ще Ви осигурят средства за живот, без да изискват активно да работите.

 След като обявите финансовата си независимост, така да се каже, може да се изхранвате по няколко различни начина. Сред тях са тегленето на малки суми от натрупаните спестявания на годишна или месечна база, получаването на пасивни доходи от инвестиции или бизнес, наеми от имоти и др.

 Т.е. използвайте спестените пари и по-големия си приход, за да създадете нови начини, по които да печелите, без те да изискват да заменяте времето си срещу пари.

 Ето няколко идеи:

  • Инвестирайте в ценни книжа, по които се изплащат дивиденти
  • Развийте или инвестирайте в бизнес, от който след време също ще получавате дивиденти, без да се налага да му отдавате много от времето си
  • Печелете от лихвата по заеми
  • Отдавайте под наем недвижим имот

 Важно е да проучите добре условията, рисковете, възможностите, свързани с дадена инвестиция, преди да я направите. Помислете и за инфлацията, данъците, както и за собствените си нужди. Изберете онзи вариант, който ще работи най-добре за Вас.

И не само това.

Отделете също време, за да разберете процеса на инвестиране и какво може да очаквате. Препоръчително е да потърсите и професионална помощ от счетоводител, както и финансов консултант или планьор. Споделете му целите си и му позволете да Ви даде съвет как да ги постигнете. 

Говорете със семейството и половинката си

Ще Ви бъде трудно да постигнете финансова независимост, ако не сте на една страница със съпруга или съпругата си. Те трябва да споделят Вашия стремеж, да са наясно с плана и да бъдат също толкова дисциплинирани и отдадени на каузата.

Децата Ви пък трябва да са наясно, че вероятно няма да може да ги глезите или че дори ще трябва да работят, за да си изкарват джобни.

За да успеете да изпълните целта си, трябва да сте спокойни, че имате разбирането и подкрепата на най-близките си. 

Знайте, че финансова независимост се постига бавно

Вече Ви е станало ясно, че за да можете да си позволите да спрете да ходите на работа, преди да навършите възрастта за пенсиониране, се изисква натрупването на сериозна сума в кеш и спестявания и мъдри инвестиционни ходове. 

Разберете, че това не става бързо. Не приемайте това за оправдание, а за създаване на реалистични очаквания. Те ще Ви помогнат да намерите своя ритъм и да не се отчайвате, когато установите колко дълъг е пътят – продължава с години, а понякога и десетилетия. 

Заключителни думи

Още от деца знаем, че неизменно в житейския цикъл след завършването на учението следва дълъг период на работа.

Затова идеята, че може да живеете, без да работите, звучи изненадващо, нереалистично, а дори и страшно.

Но е постижима.

В интернет може да откриете историите на мнозина, които са успели да го направят.

Знайте обаче, че не е лесно. За да се случи, се изискват лишения, усърдие и дълго време.

А освен това няма гаранция, че когато станете финансово независими, ще живеете в охолство. Напротив – по-вероятно е да се отдадете на скромен живот.

Но в този скромен живот, ще можете да се посветите на най-ценните за Вас хора и занимания.

Още