Съвети и новини

Назад

Как да направим проверка на кредитното досие по ЕГН или online

Как да направим проверка на кредитното досие по ЕГН или online

Как да направим проверка на кредитното досие по ЕГН или online

Проверката на кредитното досие е важна за Вашите финанси. Тя Ви дава поглед върху настоящата Ви ситуация и ще Ви помогне да планирате бъдещето.

Може да се сдобиете с информацията от него по различни начини, включително по ЕГН или online. Но как точно се правят тези справки ще Ви кажем след малко. Защото, за да отговорим на този въпрос, е нужно да започнем с едно уточнение.

Какво всъщност е кредитно досие

Това е информация за задълженията на физически и юридически лица към банки, небанкови финансови институции и др. Тя се съдържа в Централния кредитен регистър (ЦКР), поддържан от БНБ.

Регистърът е надежден източник на информация относно финансовата история на граждани и фирми, тъй като кредитодателите са длъжни да предоставят информация за отпуснатите им заеми.

Достъп до данните, които се съдържат в него, имат и отделните хора, и компании, което позволява няколко различни начина за проверка, включително двата, които споменахме в началото – по ЕГН и online.

Да започнем с ЕГН.

Как да проверите кредитно досие по ЕГН

 

За този тип справка може да се обърнете към дружество, което Ви обслужва, и има достъп до ЦКР. Такова може да бъде банка, фирма за кредити и др.

То може да използва ЕГН-то Ви, за да види какви са Вашите задължения и да Ви даде общата картина. Казваме общата, защото този тип проверка не е толкова изчерпателна, колкото онази, която бихте направили сами онлайн. При тази опция няма да получите конкретика, а общи цифри – брой кредити, размер и т.н., няма да научите на кого ги дължите.

Много по-добро решение е да проверите online.

Как да проверите досие online

Проверката online има няколко основни предимства:

• може да я направите лично;

• прави се сравнително лесно и удобно;

• получавате достъп до пълните данни от своето досие.

За да я направите, трябва да подадете заявление през сайта на БНБ. За целта ще трябва да се снабдите с квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП), в който се съдържа Вашето ЕГН.

Използвайте го, за да се идентифицирате на сайта на Банката. След това попълнете своите лични данни във формата, която ще зареди.

Преди да изпратите молбата си, платете такса, в случай че искате да получите данните в срок, по-кратък от 14 дни.

 

Какво са кредитните оценки на база досие

Информацията, която ще видите online, образува т.нар. Ви „ЦКР“. То може да бъде добро или лошо. Лошо ЦКР означава, че шансовете Ви да получите кредит в бъдеще не са високи.

Но ЦКР-то подлежи на изчистване.

За да разберете дали има нужда да го направите, ще Ви е полезна помощта на анализатор, който предоставя услуги по изготвяне на кредитна оценка. Той ще обработи информацията от регистъра и ще Ви каже как изглеждате в очите на кредитодателите.

За да добиете представа какво представлява оценката, направете си безплатна такава от Scorify.bg.

Заключение

Проверка на кредитното досие, независимо дали се прави по ЕГН или online, е винаги полезна. Все пак вторият вариант има сериозни предимства пред първия.

Но дори и той може да бъде надграден.

Използвайте данните от ЦКР за изготвянето на кредитна оценка, с която да изградите по-добра представа за положението си.

А с това и по-добро финансово бъдеще.

Още