Съвети и новини

Назад

Как да направим идеалната инвестиция

Как да направим идеалната инвестиция

Как да направим идеалната инвестиция

СЪЩЕСТВУВА ЛИ ИДЕАЛНАТА ИНВЕСТИЦИЯ

Научете как най-лесно да удвоите и утроите парите си, Открийте най-добрата инвестиция, Инвестицията в злато / сребро / криптовалути – възможността на десетилетието – в интернет могат да се намерят безкрайно количество съвети за перфектното инвестиране. И ако човек ги вземе на сериозно, тогава излиза, че съществува едно единствено съвършено инвестиционно решение, което си стои някъде и просто чака, а междувременно хиляди указателни табели сочат към него, но някакси другите инвеститори не ги забелязват. В същото време всеки, който е решил да инвестира парите си, се оглежда за добри възможности и това преследване на уникалния шанс изглежда съвсем логично – все пак никой не се стреми специално към губещи инвестиции. Въпреки това има ли такова нещо като идеална инвестиция и как да бъде разпозната?

За инвестициите и костюмите

Не става въпрос за официално облекло за сериозни сделки, а за най-обикновен костюм. Никой нормален човек, който има нужда от сако и панталон, не би си купил костюм, за който някъде е прочел, че с този размер и от този плат е идеален. Точно обратното – би се замислил дали ще го носи през зимата или през лятото, за собствената му сватба или за ежедневната му работа ще го използва, кой размер носи и чак тогава би се замислил за покупка. Ако толкова различни фактори се вземат под внимание при избора на дрехи, няма причина решение, излагащо на риск трудно събрани спестявания, да се взема с лека ръка, на база статии в развлекателни издания или просто слухове. Замисляйки се за същността на инвестирането, то се оказва такъв тип съхранение на спестяванията, че те да са се увеличили към момента, в който дойде време да се ползват и да са станали толкова, колкото на човек са му нужни (разбира се, нужната сума е следствие от здравословен реализъм – Имам десет лева, а искам след пет години да съм милионер е забавна фантазия). В тази проста заявка към инвестирането вече има куп субективни фактори – колко са спестяванията, с колко искам да се увеличат, кой е момента, в който смятам да ги ползвам и за какво всъщност ще ги ползвам. Именно отговорите на тези въпроси правят една инвестиция добра за един и напълно неподходяща за друг. Любопитен факт е, че с изключение на въпроса за увеличението на парите (т.е. за доходността на инвестициите), останалите нямат нищо общо със самото инвестиране, а изследват личните цели и нагласи на инвестиращия. Също като костюмите – идеалният костюм за двуметров мъж, който ще е кум на сестра си през август ще е напълно неподходящ за току що завършил младеж с ръст 1,65 см., който ще ходи на интервю за работа в софтуерна фирма през януари. Затова и всяка препоръка – независимо дали е от добър приятел или авторитетно издание, в която става въпрос за идеална сама по себе си инвестиция, трябва да се разглежда като хороскоп в ежедневник – забавно четиво, на база на което, обаче, никой не променя живота си.

За колекционирането на възможности

Писания за невероятните възможности, които са налични само сега е имало и ще има винаги. Целта на подобни текстове е да продават – не непременно самата инвестиция (но често е именно така), но и изданието, в което се публикуват (списание на хартия или сайт, в който рекламодателите плащат повече, ако има повече посещения). Тези текстове обикновено са истина от една конкретна гледна точка – досегашното представяне на определен инвестиционен актив. Цените на среброто растат, например, време е да се инвестира , ако има подкрепящи данни, би било вярно само в първата си част – че до момента тези цени са вървели нагоре. Всъщност никой няма истинска представа кога трендът ще се обърне и цените ще тръгнат надолу. Дори при инвестициите има обратна зависимост – колкото по-продължителен е бил периодът на растеж, толкова по-вероятно е цените да са близо до инфлексната точка – просто хората, които купуват и бутат стойността нагоре в един момент свършват. Затова колкото по-очевидно изгодна, доходоносна, но и скъпа изглежда една инвестиция, толкова по-вероятно е в средносрочен план да се окаже губеща.

Също така  преследването на висока доходност скачайки от един вид инвестиции към принципно друг вид не е добра идея. В крайна сметка на човек му трябва конкретен ръст на парите към определен момент в бъдещето, а не годишната награда за най-смел и активен инвеститор. Първото се постига с консистентна стратегия, към която човек се придържа и прави необходимите минимални кореции. Второто излага спестяванията на риск – както от прехвърлянето между активите, така и от озоваването в непознати води отново и отново. Добре е човек да си напомня от време на време, че реалната доходност при инвестициите се изчислява на дълги периоди, а не седмица за седмица. Затова и непрекъснатото движение към все по-новите възможности не е инвестиране, а колекциониране (терминът и концепцията са на Карл Ричардс от изследването му на поведението и нагласите при инвестиране Поведенческата бездна, изд.TogetherAcademy, 2016).

Не на последно място преди да се втурне към високата доходност, човек е добре да се огледа около себе си и да оцени контекста, в който живее. Ако към момента на инвестирането има неизплатен кредит от небанкова институция, например, или кредитна карта, тогава много по-добър ефект върху личното му благосъстояние би имало да погаси първо тях (лихвата по тези кредити надхвърля доходността и на най-печелившата инвестиция).

Решенията и причините за тях

Когато става въпрос за инвестиране, се оказва, че няма перфектна инвестиция, но има очевидно добри инвестиционни решения, които освен на личните цели и нагласи, са базирани и на доказани принципи при управление на риска. Именно на тези принципи, защоно инвестирането е рискова дейност, а никой не иска да изгуби парите си. Западната култура в последните десетилетия абсолютизира успеха – щом определено начинание е донесло печалба, значи решенията са били добри. Всъщност това не е вярно – има множество случаи, в които при грешни решения, но с късмет е постигнат добър резултат. А това съвсем не прави решенията правилни. Ако човек разпродаде цялото си имущество, отиде в казино, заложи всичко, спечели и умножи парите си, това не прави решението му вярно – просто благодарение на случайността се е отървал леко. При инвестирането има „удари“ – очевидно свърхрискови решения, които водят до печалба. Това също е възможна стратегия за инвестиране – най-доходоносните активи са и най-рискови, но ако избере това, човек трябва да е готов да загуби всичките си пари, и то с висока вероятност за загуба. Един от основополагащите принципи при управлението на риска е инвестициите да се диверсифицират. Това означава цялата сума за инвестиране да бъде разделена на части и те да се вложат в различни, несвързани ценово помежду си активи. Експертите препоръчват средноголеми суми да се инвестират в различни взаимни фондове. Чудесна идея, стига въпросните фондове да имат различни инвестиционни стратегии, защото в противен случай започне ли да губи един, ще губят всичките. Разделянето на парите между различни активи вероятно средносрочно ще намали доходността – не всички се движат синхронно нагоре, а така инвестирането ще изглежда съвсем не идеално. В същността си, обаче, това е правилно решение, взето по правилните причини – намалява се риска при срив на пазара да бъдат загубени всички пари. Именно такъв тип добри инвестиционни решения има смисъл да се търсят вместо да се преследва идеалната инвестиция.

*Това не е съвет за инвестиране. Инвестирането е лично решение, което трябва да бъде добре обосновано!

Още