Съвети и новини

Назад

Как да намалим рисковете по време на финансова криза и да изградим финансова дисциплина?

Как да намалим рисковете по време на финансова криза и да изградим финансова дисциплина?

Как да намалим рисковете по време на финансова криза и да изградим финансова дисциплина?

Умението за справяне с финансовата криза не се отнася до преминаване в авариен режим на спестяване и инвестиране на всичките ви спестявания в недвижимо имущество. Всъщност изграждането на финансова дисциплина се отнася до съставяне на навици, които ще ви помогнат да се справите при евентуални рискове. Да не забравяме, че освен пандемията, винаги има и опасност за поява на други разходи. Може автомобила ви да се повреди, да се наложи да смените климатика си с нов, да забравите да платите месечната си такса за някоя услуга и т.н.

Ако положите малко усилия, за да поддържате своя система за подсигуряване, няма да се притеснявате толкова дали нещо няма да се обърка и да загубите част или изцяло финансите си. Следвайте тези съвети, за да изградите финансова дисциплина и да намалите рисковете от лична финансова криза.

7 стъпки как да се справите с икономическата криза

1.Увеличете спестяванията си
За целта помислете къде и как да държите финансите си. Препоръчваме ви това да става в разплащателни и спестовни сметки, както и краткосрочни държавни инвестиции. Защо това е най-добрият избор къде да вложите спестяванията си особено по време на криза?

Причината е, че тези средства не зависят дотолкова от условията на пазара, както са акциите, индексните фондове или други средства за инвестиции.

В момента, в който сте финансово затруднени, можете да изтеглите парите си и да оперирате с тях. Също така, ако теглите предварително, няма да ви бъдат наложени такси за това.

Добре е да имате наличност в сметките си, която можете свободно да теглите и тя да ви стигне за поне 3 месеца. Това е минимума, тъй като е добре да разполагате с достатъчно средства, за да преодолеете периода на евентуална безработица.

2.Съставете своя месече бюджет
Трудно е да имате резервен план при евентуална лична финансова криза, ако всъщност нямате представа какви пари влизат и излизат във вашата сметка. Когато не сте наясно и кои са малките и големите ви разходи, вероятно имате чувството, че не знаете дали живеете на ръба на финансите си всеки месец.

Ако имате месечен бюджет, ще можете много по-лесно да изградите своята финансова дисциплина и да се откажете от безмислените разходи.

3.Намалете месечните си разходи
След като си съставите бюджет, можете да анализирате и своите приходи и разходи. Вече сте готови да съкратите харчовете, които не са от първа необходимост. Освен това може да се постараете да намалите ежемесечните си разходи за някои услуги.

Прегледайте за какво най-много харчите и нанесете корекции там, където е възможно. Ако имате втори автомобил, който не използвате, можете да го продадете, тъй като това е голям разход. Също така можете да преминете към по-нисък тарифен план на мобилния оператор или да прекратите договора си за кабелна телевизия, ако не я ползвате особено. Опитайте се да намалите сметките си за комунални услуги.

4.Управлявайте внимателно сметките си
Ако имате заем или ползвате кредитна карта, бъдете особено внимателни да не забавяте плащанията си по тях. Това са едни от най-големите рискове по време на криза.

Редовно преглеждайте състоянието на заемите си и следете кога са падежните дати. Ако е необходимо направете си напомняне и по възможност направете тези плащания автоматични.

5.Намалете дълга си по кредитната карта или по заемите
В случай че имате дълг по кредитната си карта или имате заем, който изплащате, е добре да намалите тези задължения колкото се може повече. Така ще намалите месечните си разходи. Лихвените плащания ще намалеят, а това ще ви даде повече спокойствие и сигурност.

6.Допълнително финансиране
Винаги е добре, когато разчитате на повече от един канал за набавяне на доходи. Така няма да изпитвате безпокойство, че в даден момент можете да загубите работата си и да останете без никакви приходи. Дори втората ви работа да ви помага със символични допълнителни средства, можете да се опитате да ги спестявате за спешни случаи. Пък и никога не се знае, може вашата втора работа да се окаже по-интересна и вълнуваща и да смените професията си.

7.Поддържайте добро физическо и материално състояние
Добрата поддръжка винаги е по-разумна, от неглижирането на състоянието на тялото, дома, имуществото ни. За всяко едно нещо е добре да полагаме грижи, за да се предпазим от големи разходи.

Ако спортуваме редовно, храним се здравословно и пазим психическото си здраве, ще боледуваме по-малко и ще се чувстваме по-добре.

По същата логика, ако се грижим подходящо за автомобила си, дома си и останалата си техника, ще избегнем големите повреди, които ще ни струват и повече пари.

Обърнете внимание на малките детайли, за да не се налага в един момент да трябва да се справяте с големите последствия от пренебрегването им.

Заключение
Най-добрият начин да се справим с финансовата криза е, като спазваме финансова дисциплина. Това включва съзнателен живот, планиране, бюджетиране и анализ. Не оставяйте нищо на случайността, тъй като вече знаете, че времената са трудни и се налага сами да изградим стабилността си, за да преминем бурите на икономическите рискове.

Още