Съвети и новини

Назад

Google pay различното разплащане

Google pay различното разплащане

Google pay различното разплащане

АЛТЕРНАТИВНИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ – GOOGLE PAY

Още от времето на изобретяването на телефона, за чието авторство спорят Александър Бел и Антонио Меучи, повечето технологични нововъведения хрумват на няколко човека почти едновременно. Концепцията за замяна на банковата карта с устройство, което човек така или иначе носи със себе си – като смартфона – въобще не прави изключение. Този подход към разплащанията не е свързан само с ApplePay, въпреки целия шум около създаването и представянето му. Другият технологичен гигант Google също предлага на потребителите на Android такава услуга – казва се GooglePay и от края на 2020 г. е официално достъпна и от България. Какво представлява и как може да се ползва тя?

Метаморфозите на GooglePay

Официалното начало е през 2015 г., но под името AndroidPay. Всъщност всичко започва през 2011 г., когато на пресконференция без особен шум Google представят услугата си Wallet – безплатно приложение, което позволява да се прехвърлят пари между физически лица. Интересното е, че по онова време апликацията е налична както в GooglePlay, така и в AppleStore. Начинът на работа наподобява PayPal – за да се плати на някой, се въвежда неговия мейл или телефонен номер. За да може човек да ползва парите си, този номер или мейл адрес трябва да е свързан с банкова сметка. Ако човекът пък е потребител на Google, тогава се оформя нещо като портфейл – неговия GoogleWallet акаунт – в който могат да се съхраняват пари и от където може да се плаща при покупки.  До 2013 г. услугата може да се ползва само в САЩ, но след това става достъпна и във Великобритания. По същото време Google започват да предлагат и физическа карта, наречена Wallet, с която да се плаща на ПОС терминали в магазини, да се теглят пари от банкомат и въобще да се ползва като стандартна банкова карта (парите в нея са от GoogleWallet акаунта, от свързаната с него банкова сметка или от въведени дебитни или кредитни карти). За съжаление историята на Wallet реално приключва през 2015 г., когато той е интегриран с тогавашния AndroidPay, който започва да се предлага само за потребители на Androidи се превръща в основния конкурент на  ApplePay. През 2018 г. двете приложения – Walletи AndroidPay – се сливат напълно и така се появява GooglePay.

Как работи GooglePay?

GooglePay – също като ApplePay – използва NFC технологията, за да си „общува“ с ПОС терминалите. Става въпрос за т.нар. протокол за близка безконтактна комуникация (near-fieldcommunication) – две устройства (например телефон и ПОС терминал в магазин) могат да се свържат и да обменят информация по между си, ако са изпълнени няколко условия. Първото, разбира се, е телефонът да има NFC антена – списък с всички модели телефони, които имат NFCможе да бъде намерен на сайта NFCWorldтук. Ако устройството попада в този списък, антената трябва да е включена (при смартфоните с Androidсе включва от същото място, където са и другите начини за връзка – WiFi и Bluetooth). Второто условие е двете устройства, между които трябва да се осъществи връзка, да са на 4 см. (или по-малко) разстояние едно от друго. Това е и най-голямото предимство в сравнение с по-старите RFIDчипове (и респективно – радио-честотната идентификация), които се използваха при банковите карти и чието злонамерено прихващане от около метър разстояние беше много често срещана практика за кражба на банкова информация и пари. Другото предимство е, че връзката от такова близко разстояние става автоматично – не е нужно да се търсят устройства, специално да се избират желаните и т.н. Когато смартфонът и ПОС терминалът се свържат, GooglePay прехвърля информация за плащащия, но тя не съдържа нито неговите имена, нито каквито и да било данни за номер на карта или банкова сметка. Вместо това се трансферира т.нар. токен – едностранно кодирани данни, за които няма алгоритъм за разкодиране (освен при този, който ги е кодирал – в случая банката-издател на картата). Така дори и някой да прихване информацията (доста невероятно заради близкото разстояние за връзка), тя е неизползваема. Въпросният токен е четим и полезен само за банката, която ще обработи плащането. В допълнение, при плащане телефонът трябва да е отключен (т.е. да е активиран с пръстов отпечатък или ПИН код), а когато плащането е осъществено, на екрана се появява отметка. Това прави използването на GooglePay много по-сигурно, отколкото банковата карта, която може да бъде видяна и снимана, например.

Как се ползва GooglePay? А в България?

Първата стъпка е да се свали приложението и да се инсталира. След инсталацията, то автоматично се свързва с ползвания на съответния телефон Google акаунт. Следващото действие е да се добави карта. Това става като картата се снима (всъщност се отваря нещо като прозорец на камера и картата трябва да се нагласи в очертания правоъгълник) или като ръчно се въведат номера на картата, валидността, CVV кода (трите малки цифри от гърба й), имената на картодържателя, точния му адрес и телефона. След потвърждение от страна на банката, че картата е валидна, тя вече е готова за ползване. Ако GooglePay се избере като приоритетно платежно средство за телефона (такива са настройките на приложението по подразбиране), тогава включването му ще става автоматично с включване на NFC антената. Също така във всякакви сайтове и приложения, които позволяват плащане, предложението по подразбиране ще бъде именно GooglePay. Чисто технически самото плащане в магазин става като средната част на гърба на телефона се доближи до четеца на ПОС терминала за около секунда (при плащане в апликации и интернет просто се натиска появилия се междувременно бутон GPay).

GooglePay е официално достъпен и в България от ноември 2020 г. За съжаление, обаче, все още няма българска банка, която да е разрешила картите й да се използват от това приложение за безконтактни плащания. Поддържаните варианти за България  са Curve, Monese, Paynetics, Revolut, TransferWise и Viva Wallet (в някои публикации във връзка със стартиране на услугата се споменамат и A1 Wallet и phyre, но те липсват от списъка в помощния център на Google). Казано по друг начин, за да може да се ползва услугата, човек първо трябва да се сдобие с някоя от изброените карти, която да свърже с дебитната или кредитната си българска такава и след това да я въведе в GooglePay. Предвид, че повечето от тях се издават безплатно и нямат такси за съхраняване на собствени пари вътре, ако човек наистина има желание да ползва GooglePay, може би упражнението си струва. Особено подходяща за случая е Curve, защото е възможно в нея да не се съхраняват пари – когато се прави плащане, тя го „прехвърля“ към въведената дебитна или кредитна карта. Разбира се, просто може да се изчака известно време, за да могат местните банки да вземат мерки. Актуалният списък с приети в съответната страна начини за плащане може да бъде намерен тук.

Още