Съвети и новини

Назад

Финансови цели за всяко десетилетие от живота Ви от 20-те до 60-те

Финансови цели за всяко десетилетие от живота Ви от 20-те до 60-те

Финансови цели за всяко десетилетие от живота Ви от 20-те до 60-те

Всяко десетилетие от живота предоставя вълнуващи възможности, но и нови предизвикателства. 

И двете се отнасят за всеки един аспект от дните Ви на Земята, включително и личните финанси. 

Настоящата статия има за цел да Ви помогне с навигацията именно през сферата на личните финанси в 50 години от Вашия живот.

Финансови цели за 20-те

 1. Постигнете финансова независимост 

Започнете да търсите своя професионален път. Вероятно образованието Ви ще Ви насочи, но дипломата обикновено Ви дава много възможности. Създайте мрежа от контакти, пробвайте различни сфери, интересувайте се от същината на различни професии. 

Изкарвайте пари и се откъснете от финансовите грижи на мама и татко. Разчитайте на себе си и разполагайте с парите си, както намерите за най-добре.

 1. Създайте си фонд за спешни случаи

Животът вече става по-сериозен и следва да се погрижите за финансовата си сигурност. Фондът за спешни случаи е определена сума пари, която ще Ви послужи при неочаквани събития.

Такива са например медицински разходи, ако неочаквано Ви се наложи да ремонтирате  лаптопа или телефона си или да си купите нов такъв и др.

Опитайте се да съберете средства, които ще Ви стигнат за от три до шест месеца живот. Не се притеснявайте, че става бавно – нормално е. Важното е да сте постоянни и дисциплинирани.

 1. Ако планирате да притежавате собствен имот, е препоръчително да започнете да събирате пари за първа вноска от ранна възраст. Причината е, че тя обикновено е около 20% от стойността на бъдещия Ви дом. Това е сериозна сума. Колкото по-рано създадете фонд „Собствено жилище“, толкова по-добре.
 1. Започнете да спестявате за пенсия

Това сигурно Ви звучи абсурдно.

Но не е. 

Заделяйте средства за пенсия още от първата си заплата. Инвестирайте ги разумно и ще се възползвате от това, което много консултанти наричат „магията на сложната лихва“. Влагайте парите си от рано и при добри условия ще получите добра сума, когато навършите възраст за пенсиониране.

А и колкото по-млади започнете, толкова по-малки суми ще трябва да заделяте.

 1. Създайте си полезни финансови навици

Когато сте били тийнейджър, вероятно не сте мислили много за пари и не сте им обръщали сериозно внимание. В 20-те Ви обаче е време да се започнете да го правите. Използвайте този междинен период между абсолютната младост и по-сериозния период в живота, в който ще имате семейство и деца, за да изградите полезни парични навици.

Какви могат да са те ли?

Ами, бюджетиране, редовно спестяване, различаване на нужди от удоволствия и т.н 

Финансови цели за 30-те

 1. Увеличете размера на спестяванията си

Вече видяхте, че е важно да спестявате в различни „фондове“. Това продължава през целия живот. 

Но нека да внесем едно уточнение.

Преди да навършите 30, може да си позволите да заделяте по-малки суми. От една страна, изкарвате по-малко. От друга, логично е по това време и разходите Ви да са по-малки.

Но нещата се променят, когато на тортата се появи трийсетата свещичка.

Вече би трябвало да получавате повече пари, затова увеличете размера на процента от доходите си, който спестявате.

 1. Направете си застраховка „Живот“ 

Тази цел вероятно звучи малко зловещо. 

Но е факт, че някога може да Ви няма, за да помогнете на близките си. Вероятно ще имате партньор и деца. Те ще имат нужда от средства за живот, образование, кредит и т.н. Не ги оставяйте на произвола на съдбата.

 1. Започнете да спестявате за нуждите на децата си

Ако планирате да имате деца, не забравяйте, че заедно с обичта и прекрасните семейни мигове, идват и финансови задължения.

Помислете за тяхното образование, бъдещ дом и всякаква друга парична помощ, от която могат да се нуждаят по време на пътя си.

Започнете да отделяте средства, за да сте сигурни, че ще погрижите за тях, когато моментът дойде. 

 1. Създайте си източник на пасивни доходи

Ако четете редовно статиите на Кеш Кредит, сте забелязали, че споменаваме колко е важно да имате различни източници на приходи. Сумите, които получавате от тях, Ви дават допълнителна сигурност.

Един от добрите варианти за това е да получавате пасивен доход. Той може да бъде под формата на дивиденти от инвестиции, отдаване на имот под наем, онлайн курсове и др.

Финансови цели за 40-те

 1. След две десетилетия спестявания, кариерно развитие, заеми, покупки, направете ревизия на активите си. 

Движите ли се според плана си? Ако продължавате така, как ще изглежда ситуацията Ви след години? 

Ако е нужно, направете подобрения – разнообразете инвестиционното си портфолио, спестявайте повече и др.

 1. Внимавайте с увеличаването на разходите

В 40-те вероятно ще печелите добре. Важно е обаче да харчите разумно. Само защото получавате хубава заплата, не означава, че трябва да я профуквате. Това би било опасен път надолу към нараняване на спестяванията Ви, влизане в дълг и много грижи.

 1. Не ни разбирайте погрешно. Все още сте много млади. Но започнете да си задавате въпроси за годините след последния работен ден. Как искате да ги прекарате? В града, на село, в пътувания? Това ще Ви помогне да прецените дали средствата, които заделяте за тях, са адекватни. 

Финансови цели за 50-те

 1. Уверете се, че ще изплатите най-големият си заем, преди да се пенсионирате, докато още може да разчитате на по-големи средства за живот. Така ще се наслаждавате далеч по-спокойно на старините си. А освен това, ако не се движите добре с покриването на този кредит, може дори да се наложи да отложите последния си работен ден.
 1. Да, все още сте активни и пълни с живот. Но трябва да мислите за бъдещето. Как ще изглежда животът за Вас и половинката Ви на преклонна възраст? Децата ли ще се грижат за Вас или ще се преместите в дом за възрастни хора? Ще продължите да живеете вкъщи, но ще имате помощник? Помислете за това и се подгответе финансово.
 1. Направете план как ще помогнете на децата и родителите си

Това е специфичен момент, в който вероятно ще трябва да се грижите за вече възрастните си майка и баща и същевременно да помогнете на собствените си деца, които правят първите си стъпки в живота на възрастните и имат нужда от сигурност.

Проведете откровени разговори относно възможностите и нуждите и на едните, и на другите и изгответе стратегия как да балансирате техните и собствените си разходи.

 1. Това не е точно цел, а по-скоро съвет. В това десетилетие вече ще имате доста задължения на главата. Ако Ви е трудно да ги подредите и приоритизирате, потърсете помощ от финансов консултант или планьор. 

Финансови цели за 60-те

 1. Започнали сте да спестявате за този момент преди четири десетилетия. Сега сте на финалната права. Проверете сметките си (във всякакъв смисъл) и се уверете, че всичко върви по план. Ако не е така, сега е моментът за финални промени и подобрения.
 1. Преразгледайте активите си и преценете от какво ще се нуждаете и от какво не. Може би вече няма необходимост да живеете в голямата къща с няколко спални. Колко автомобила имате? Продайте ненужното и си осигурете допълнителни доходи за живота далеч от офиса.

Още