Съвети и новини

Назад

7 вида инвестиции

7 вида инвестиции

7 вида инвестиции 

 

            Инвестициите са начин да накарате парите си да работят за Вас. Те имат потенциала да се превърнат в още един източник на средства или да Ви направят по-богати в дългосрочен план. Ако са успешни, ще Ви помогнат да изпълните финансовите си цели, независимо дали те са дългосрочни или краткосрочни. Влагайки добре парите си, запазвате или дори увеличавате стойността им през годините и намалявате шанса да се обезценят. Успешните инвестиции дават и сигурност.

            Има много различни варианти за инвестиране. Те предлагат различни възможности за печалба, но и различен риск. В тази статия ще разгледаме седем вида популярни вложения – от класически ценни книжа до актуалните дигитални активи.

Акции

            Акциите са вид ценна книга, с чиято покупка Вие се превръщате в собственик на част от компания. Благодарение на този инструмент имате възможност да притежавате парченце дори от най-големите фирми в света.

            Различните акции Ви дават различни права. Едно от тях е правото на дивидент. С него получавате част от годишната печалба на компанията, в която сте инвестирали. Може да имате и право на глас – като един от собствениците на дружеството ще изразявате мнение относно посоката му на развитие.

            Освен чрез изплащането на дивиденти можете да печелите и от стойността на акциите си. Тя се изменя през времето на база различни фактори като представянето на компанията, ситуацията на пазара на ценни книжа и други. Ако цената на притежаваните от Вас акции се движи нагоре, можете да ги продадете за по-висока сума, отколкото сте ги купили, и да реализирате печалба. Но с тази инвестиция рискът е, че може да изпаднете и в обратната ситуация и така да регистрирате загуба.

 

Облигации

            Облигациите се емитират от компании, държави, общини, когато се нуждаят от средства. На практика те са вид заем. Сдобивате се с облигацията, след като предоставите определена сума на емитента ѝ, който от своя страна се задължава да Ви я върне с лихва.

            Счита се, че тази инвестиция не е много рискова. Тя не зависи от представянето на компанията или от състоянието на пазарите. Опасността при нея е от фалит на субекта, на когото сте заели средства. И макар тази възможност да съществува, се смята, че държавните облигации са много сигурна инвестиция.

            Ниските нива на риск обаче влияят на възвращаемостта. В сравнение с акциите обичайно този инструмент носи по-малка печалба.

           

Индекси

            Акциите са рискова инвестиция, тъй като при покупката им се залага на представянето на една конкретна компания. Ако тя не се развива добре, това ще се отрази негативно на стойността им.

            Тази заплаха е минимизирана при индексите. Тяхната стойност не зависи от представянето на конкретно дружество, а от представянето на пазара като цяло. Това означава, че дори бизнесът на една фирма да не върви добре, успехът на друга или други би неутрализирал потенциалния негативен ефект.

            Индексите се приемат за консервативна, по-нискорискова инвестиция. Възходите и паданията на стойността им не са толкова резки, колкото биха били при акциите на конкретна компания.

 

Недвижими имоти

            Широко разпространена форма на инвестиция, която има различни проявления. Може да инвестирате в недвижим имот, който да продадете скоро след покупката или след години. Или пък в жилище, което да отдавате под наем и по този начин да си осигурите регулярен доход. Закупуването на земеделска земя също е форма на вложение, което попада в тази категория. При нея пак съществува възможността за пасивен доход от аренда.

            Този тип инвестиции имат редица плюсове и минуси.

            Сред положителните характеристики е, че за разлика от други форми на вложение при недвижимите имоти не е нужно да изплащате целия размер за него наведнъж, има вариант да получавате регулярен доход от наем, и то пасивен и др. От гледна точка на минусите, ако инвестирате в къща или апартамент, ще трябва активно да се грижите за нея, ще трябва да се влезете във взаимоотношения с квартиранти, процесът по покупко-продажба е дълъг и многокомпонентен и др.

           

Криптовалути

            Инвестицията, за която целият свят говори в момента.

            Т.нар. „крипто“ е дигитална валута. За разлика от традиционните, тя не се контролира от централна банка. В момента съществуват хиляди различни видове. Най-популярната сред тях е биткойн.

            Цената на криптовалутите преживява сериозни флуктуации. Някои от тях достигат много високи стойности, но и преживяват сериозни спадове. Колко струват се определя от интереса към тях и дали има нужните наличности да се отговори на този интерес.

            Това колебание ги прави високорискова инвестиция, която не е подходяща за инвеститори, които се чувстват по-комфортно, залагайки на по-сигурни вложения.

 

NFT

            Друга много актуална форма на инвестиция. NFT е оригинален дигитален файл, единствен по рода си. Може да бъде всичко, но най-разпространени са различни форми на изкуство, виртуални обекти с колекционерска стойност, предмети от видео игри.

            Те също се смятат за рискова инвестиция. Както и при криптовалутите тяхната стойност се определя предимно от пазара – търсенето и това, колко е готов някой да плати за дадено NFT. Има примери за продажби на тези активи на изключително висока цена, но и неуспешни проекти.

 

Злато

            За инвестициите в злато се срещат полярни мнения. Мнозина професионалисти в сферата на инвестициите казват, че то е добра инвестиция основно защото е надеждна защита срещу инфлацията, тъй като запазва стойността си през времето. Други опонират, че в дългосрочен план ценният метал не се представя по-добре, а дори по-зле от пазара на ценни книжа, а също и че покупката му е свързана с допълнителни разходи и детайли, за които да се помисли като застраховка, как да се съхранява безопасно и пр.

           

Как да прецените в какво да се инвестирате?

            Преди да направите вложение, трябва да вземете много фактори предвид.

            На първо място – какъв риск сте склонни да поемете? Няма инвестиция, която е сто процента сигурна, но някои са по-надеждни от други. Консервативните инвеститори се спират обикновено на индекси. Онези, които са по-смели, залагат повече, търсейки потенциалните високи печалби от акциите или криптосвета.

            После си задайте въпроса какви са целите на инвестицията Ви – дългосрочни като натрупване на средства за живот след пенсиониране или краткосрочни като събиране на сума, нужна Ви за голям разход в близките години? Често облигациите са посочвани като подходяща инвестиция, когато ще имате нужда от сумата скоро.

            А с колко средства разполагате? Какво знаете за различните видове инвестиции и за процеса на инвестиране?

            Виждате, че има много въпросителни, с които се сблъсквате, когато решите да направите вложение. Задължително се образовайте в сферата или се консултирайте с професионалист, преди да вземете окончателно решение за това, къде да сложите парите си. Макар често да чуваме израза „играе на пазара на ценни книжа“, съдбата на спестяванията Ви изобщо не е игра.

 

Заключение

            Различните видове инвестиции предлагат различен потенциал за печалба и крият различни рискове. Няма универсално решение, което да е подходящо за всеки, който иска да разраства богатството си чрез тях.

            В тази статия посочихме само малък брой от всички съществуващи видове. За да откриете онази, която е най-подходяща за Вас, се запознайте добре с това, което пазарът предлага, и също с Вашите собствени предпочитания и възможности. Не взимайте прибързани решения, трупайте информация и се консултирайте с професионалисти в областта.

Още