Съвети и новини

Назад

5 признака, че трябва да направите нещо за финансите си

5 признака, че трябва да направите нещо за финансите си

5 признака, че трябва да направите нещо за финансите си

Смятате ли, че сте способни да прецените дали се грижите добре за финансите си?

Може би всичко с парите Ви Ви изглежда окей. Отдавате проблемите на лош късмет или махвате с ръка, защото ги приемате за моментно състояние. Но дали наистина е така?

Отговорът за съжаление е не винаги.

Има някои признаци, че нещо генерално не е наред. Именно тях ще изброим в тази статия. Ако ги забелязвате в собствения си живот, трябва да погледнете трезво на ситуацията и да вземете мерки.

А също и ако не се отнасят до Вас.

Ако същите тези признаци Ви направят впечатление у приятел или роднина, би било редно да се опитате да му помогнете, като му обърнете внимание, че не управлява оптимално личните си средства.

И именно това е идеята на този текст от блога на Кеш Кредит. Той няма за цел да Ви направи забележка, а напротив – да помага. Защото независимо дали ни харесва или не, парите и тяхното наличие са от изключителна важност.

Да започнем с нещо, което се среща твърде често:

Нямате пари в края на месеца

Ако редовно изхарчвате заплатата си дни преди работодателят да Ви преведе нова сума, ситуацията е притеснителна.

Така се създава невъзможност да покриете не само месечните си разходи, но също и непредвидени такива. А това вече излага на риск Вашата сигурност, здраве, кариера, дом, близките Ви. Да не говорим, че не успявате да спестите пари за бъдещето.

Но защо става така?

Ние се сещаме за няколко възможни причини.

Първата е, че заплатата Ви не е достатъчно висока, за да покрие разходите Ви. Втората би могла да е, че не контролирате харчовете си. А има и още една – не сте разпределили парите си по пера и не следите баланса по сметката си.

Не търсете оправдания, ако това Ви се случва често. Подобна ситуация може да Ви вкара в проблеми, дългове, притеснения и порочен кръг от заеми и тревоги.

И говорейки за заеми, да преминем към втория признак.

Прекалявате с кредитите

Няма да се изненадате, че точно ние от Кеш Кредит ще Ви кажем колко полезен е кредитът. И наистина е така. Сумата, която получавате след одобрение, Ви дава сигурност.

Отпускането на средства от специализирана компания е добре дошло при нужда от ремонт, лечение, спешна покупка или пътуване и др.

Но ако прекалено често се оказвате седнали пред служителите в офис на компания за заеми или пред компютъра, за да подадете онлайн заявка, това не е добър сигнал за финансовото Ви състояние. Особено ако става дума за регулярни разходи.

И нека обясним защо:

Ако Ви се налага да теглите кредит, за да си плащате сметките или други основни нужди, това е притеснително. Тези разходи би трябвало спокойно да се покриват от заплатата Ви. Помислете защо това не се случва.

Съществува и по-притеснителен вариант.

В него парите, които получавате срещу труда си, могат преспокойно да бъдат платени за храна, консумативи и т.н. Но Вие ги харчите за друго и сте спокойни, тъй като знаете, че винаги може да теглите кредит.

Това изобщо не е добра идея.

С този подход трупате множество лихви, които на практика означават, че губите пари с течение на времето. Да, кредитите са полезни, но могат да се превърнат в проблем, ако не сте разумни.

 Следващият признак също има проявление, което е свързано с този инструмент.

Имате проблеми с плащането на задълженията си

Това е ситуация, която може да доведе до сигнала, за който говорихме до момента.

 Успявате ли да плащате редовно сметките си? Ако те Ви се струват прекалено големи и отлагате за последния възможен миг или смятате, че парите, с които ще ги платите, ще са Ви по-нужни за друго, това е поредната червена лампичка.

Трябва ли да обясняваме защо?

Говорим за основни потребности. Предполага се да имате бюджет, достатъчно голям, за да покрие таксите и потреблението за вода, отопление, ток, телефон, интернет и т.н. Нещо повече – предвид важността на тези услуги, плащането им следва да е приоритет.

Този признак има и вариация.

И той отново касае кредитите.

За какво говорим ли?

Ако можете да си позволите само минималната месечна вноска по заема, който сте изтеглили, е добре да направите промяна.

Разбира се, не е задължително (а понякога може и изобщо да не е добра идея) да плащате повече, отколкото дължите. Но ако можете да го направите и е изгодно, е препоръчително. Защото, както вече споменахме, в противен случай лихвите изяждат средствата Ви.

 

А освен това, ако влачите продължително време след одобрението това задължение, то застрашава финансовата Ви сигурност, забавя реализирането на целите Ви и в крайна сметка е, дори и минимален, товар, който носите.

Сега стана време да поговорим за спестявания.

Редовно посягате към спестяванията си

Вероятно спестявате за голяма финансова цел. Тя може да бъде закупуването на жилище, пътуване в Европа или спокойни старини.

Би било още по-добре, ако имате и фонд за спешни случаи. Това са онези ситуации, които по-рано споменахме във връзка с тегленето на кредит – ремонт, лечение и др.

Но както и имената подсказват, тези заделени суми имат специфично предназначение.

И не е добър знак, ако теглите от тях, за да покривате месечни разходи.

Да, на всеки може да се случи обстоятелствата да го притиснат и да се наложи да посегне към този капитал. Но ако това става редовно, е притеснително.

Това означава отново, че имате проблем или със заплатата, или с начина, по който харчите средствата си. Не е изключено да сте взели и по-големи неразумни финансови решения, от които сега страдате.

Ето че стигнахме и до последния признак, че имате нужда от промяна, що се отнася до парите.

Психическото Ви състояние се е влошило

Парите имат силно влияние върху емоциите ни. Те носят спокойствие, понякога радост. Но също така и тревоги, дори гняв.

И има немалко негативни емоции, които сочат, че трябва да се погрижите за финансовата си ситуация. Отговорете си искрено дали изпитвате някое от чувствата, които ще споменем.

Започваме със страха.

Той може да придобие най-различни форми. Може да се притеснявате да прегледате извлечението от банковата си сметка или да отворите имейл от финансова институция. Има и по-крайни случаи, в които няма да отваряте вратата или да вдигате на непознати номера.

Едва ли щяхте да го правите, ако всичко беше наред, нали?

По-добре е обаче да поемете дълбоко дъх, да приемете реалността и да предприемете действия за положителна промяна, вместо да живеете в постоянен страх.

Срамът, свързан с парите, също издава, че положението не е перфектно. Ако всичко беше наред и бяхте уверени в ситуацията си, нямаше да изпитвате това чувство. Може да се проявява заради задлъжнялост, недостиг на средства и др. Отървете се от тази емоция, като се погрижите за финансите си.

А може би се притеснявате откъде ще намерите пари?

За съжаление, често проблеми с Вашия капитал имат отражение върху близките Ви. Ако скандалите, свързани с бюджета в семейството, зачестяват, това също сочи, че е време да направите нещо по въпроса.

Гневът може да се прояви и в обвинения към другите за собствените Ви несполуки.

Попаднете ли в подобни ситуации, е наистина е важно да вземете мерки.

И причината не е само в парите.

Често стресът, свързан с тях, рефлектира върху физическото здраве. Проявленията са от безсъние до здравословни проблеми. 

Но нека не оставяме негативното настроение да ни завладее. Както казахме в началото, тази статия, а и блогът на Кеш Кредит като цяло, е посветен не на проблеми, а на решения. Ето няколко идеи за излизане от неприятните ситуации:

Какво да направите, ако забележите тези сигнали

На първо място, ревизирайте заплатата си.

Достатъчно ли получавате? Ако не, има ли възможност тя да бъде увеличена? На друго място ще взимате ли повече? Има ли варианти за странични доходи? Вижте какви са опциите да подобрите постъпленията в сметката си.

Всичко със заплатата Ви е наред?

Добре, тогава да обърнем поглед към навиците Ви.

Разумно ли харчите? Правите ли си бюджет? А спазвате ли го? Разпределете месечните си средства по пера (нужди, удоволствия, спестявания), отдайте приоритет на най-важните разходи – за храна, транспорт, консумативи, жилище, и се опитайте да се движите в рамките му. 

При проблеми с кредитите, си създайте система за връщането им. Може да започнете от най-големия, тъй като би следвало по него да плащате и най-голяма лихва.

Това Ви се вижда твърде сериозен залък?

Тогава платете първо най-малкия, за да повдигнете самочувствието си с бърз успех. Вижте и дали е изгодно да обедините задълженията си.

Имайте предвид, че това са само някои много повърхностни идеи.

Те не взимат предвид спецификите на Вашата конкретна ситуация, нито изчерпват всички възможни решения. Потърсете допълнително информация. Помислете дали няма да Ви помогне да поискате съвет и от финансов консултант. Този професионалист ще Ви помогне да вкарате личните си средства в ред и да излезете от порочния цикъл.

Заключителни думи

Когато става дума за парите Ви, не трябва да се пускате по течението.

Следете внимателно ситуацията си и анализирайте случващото се. Ако забележите притеснителните признаци, за които разказахме, вземете решителни действия за преодоляване на проблемите си.

Това ще повиши качеството на живота Ви, и то не само във финансов аспект.

Още