Съвети и новини

Назад

5 подаръка, свързани с лични финанси

5 подаръка, свързани с лични финанси

5 подаръка, свързани с лични финанси

Трудно ли Ви е да избирате подаръци на близките си? Често предметите, скрити под красива опаковъчна хартия, които поднасяме на лични празници, се оказват само загуба на пари.

Но как ще реагирате, ако Ви кажем, че има подаръци, които не само че няма да са загуба на пари, а дори ще помогнат на приятелите и роднините Ви да направят пари?

Да, точно на това е посветена тази статия от Кеш Кредит.

Но защо бихте избрали този подход?

Първата причина е, че докато много подаръци имат само мимолетна стойност, това е решение, което ще се „отплаща“ години наред. Благодарение на него хората, които обичате, ще създадат по-добро бъдеще за себе си.

И не е само това.

Проучвания показват, че за съжаление българите нямат особено висока финансова грамотност. Това прави този подход към даровете не само полезен, но и необходим. Той ще им помогне да наваксат пропуските в „уроците“ в тази област.

Тези предложения за подаръци не са подходящи само за хората с ниска култура в тази област, разбира се.

Те ще зарадват и онези, които вече имат познания в сферата. Тези Ваши приятели и роднини ще ги оценят високо, защото ще бъдат напълно наясно със стойността им.

След този кратък увод ето ги и самите предложения:

  1. Може би помните „зелените книжки“ от нашето детство – те бяха старовремската форма на тази идея.

Този подарък е подходящ за деца или тийнейджъри. Причината е, че днешните малчугани ще имат нужда от помощ, когато влязат в света на възрастните. Защо? Защото там ги чакат начални вноски за апартамент, такси за образование, по-нископлатени позиции в началото на кариерата им и т.н.

И затова ще им бъде полезно, ако им направите подарък под формата на инвестиция, която ще расте с годините и когато им потрябва, ще могат да се радват на добра сума.

Това е един от онези примери за подаръци, които не само не се обезстойностяват, а напротив – увеличават цената си.

В този момент сигурно си задавате въпроса каква точно да бъде тази инвестиция 

Може да се спрете на финансови инструменти или дори предмети с колекционерска стойност, които биха стрували все повече с течение на годините.

Хубавото на този подход е, че години наред няма да се чудите какво да избирате за Коледа и рождени дни – просто продължавайте с вложенията.

  1. Още един подарък за децата. Той е колкото традиционен, толкова и полезен. Важно е още от ранна възраст наследниците Ви да се научат да не профукват всичките си средства, а да заделят част от тях за бъдещето. 

Придружете този подарък с кратък урок по темата. Обяснете им, че ще има случаи, в които книга или играчка, която ще искат, ще е твърде скъпа, но с течение на времето ще могат да си  я позволят, стига да отделят по малко парички през тънкия процеп. 

Касичката ще помогне на децата да разберат колко важно е да не се поддават на импулсите, да бъдат търпеливи със средствата, с които разполагат, и да мислят дългосрочно.

Не трябва да се подценяват и радостното вълнение от спестяването.

Мъниците ще бъдат развълнувани да усещат как малкият им сейф натежава от натрупващата се в него сума. Педантично и вдъхновено ще изсипват спестяванията си върху масата, ще ги подреждат в купчинки и ще ги броят.

Наличието на тази „сметка“ ще Ви даде шанс да предадете и други уроци.

Какви ли?

Може да им давате малки задачки срещу заплащане, за да научат и че не всичко е въпрос на спестявания. Ако искат по-бързо да увеличат броя на паричките в касичката, ще бъде важно и първо да ги изкарат. 

А когато стане време да я изпразнят, защо не ги научите и че събраната сума може да се изхарчи за друг?

Нека сега обърнем внимание и на възрастните.

  1. Разбира се, този подарък може да бъде подходящ и за деца. Но знанията, които литературата би дала, ще бъдат много полезни на техните родители.

За щастие в областта на личните финанси има много утвърдени автори. Сред тях има и българи, и чужденци. А изборът е огромен.

Обаче тогава на какво да се спрете?

Първо помислете за ситуацията на човека, който ще разопакова книгата. Дали скоро е станал родител? Или пък иска да направи първа стъпка в инвестирането? Може би ще му бъдат полезни основни парични уроци.

След като решите каква информация би му помогнала най-много, потърсете литература в сферата. Ще я откриете в голям брой магазини – физическите книжарници в родния Ви град, много онлайн сайтове за книги, а също така и чуждестранни магазини.

И стигнахме до финалната стъпка – проучете конкретната книга.

Прочетете отзиви на читатели за автора и заглавието, консултирайте се с продавачите, разберете дали е популярна. И в крайна сметка – действайте смело. Дори да не направите перфектен избор, една добре написана книга може да запали интереса на Вашия приятел или роднина и да го вдъхнови да продължи образованието си в сферата сам.

Следващата идея е сходна, но можете ли да се досетите каква е?

  1. Това също е подарък, който има силата да промени живота.

В интернет има огромен избор от курсове на тема лични финанси, инвестиции и т.н. Множество чуждестранни платформи предлагат голямо разнообразие от видеоуроци, но България вече също им отвръща с достойна конкуренция.

Защо обаче да ги изберете пред книгата?

Като за начало те предлагат друг начин на учене. За някои ще е по-лесно да гледат и слушат, отколкото да четат. За по-младите не е изключено мрежата и екранът да са по-естествена и приятна среда, отколкото книжното тяло.

Има и други предимства.

Голяма част от тези курсове са предварително записани. Но има и такива, които се провеждат на живо. Това дава възможност всеки да влезе в контакт с преподавателя, да му зададе въпроси и така по-лесно да разбере материала или да научи повече.

Освен с учителите, курсистите имат връзка и помежду си. Оформят се общества, в които се създават приятелства, обменят се идеи, членовете си помагат взаимно.

И в тази сфера, както при книгите, изборът е голям.

Може да се спрете на общ курс, като въведение в личните финанси например, или строго профилиран като инвестиции в биткойн. Отново, за да прецените, помислете кой би бил най-полезен на Вашия роднина или приятел 

И стигнахме до последната идея:

  1. Това не е рядко срещан подарък. За някои сигурно е дори обичайното решение в стил „Даваме пари и си решаваме проблема“. Други пък може би го приемат като безличен и бездушен.

Но той може да е много, много смислен. 

Как ли? 

Нека обясним.

На първо място – парите в брой са винаги полезни. Но освен това има и случаи, в които са особено полезни. Те могат да помогнат на обичаните от Вас хора да си изплатят кредита, да направят покупка, която отдавна отлагат, и то без да нарушат сигурността си, да отидат на почивка и др.

Това са все ситуации, които са свързани с планиране, спестявания, сметки и пр. Вашият принос за каузата ще бъде високо оценен.

И все пак този подарък Ви се струва твърде неперсонален?

Ето един лесен трик, който ще Ви успокои и ще му даде още по-голяма стойност.

Поднесете го, като изрично го „наречете“ - за ваканция, за кола, за нови маратонки.

Сега вече е съвсем различно, нали? 

Заключителни думи

Не е изненадващо, ако след години на поднасяне на най-различни подаръци на най-различни хора в най-различни ситуации, се изчерпите откъм идеи.

Ако сте в тази ситуация, обмислете нашите предложения.

Подаръците, които изброихме тук са полезни за всички – от деца до възрастни. Те са колкото нестандартен, толкова и смислен подход към не една, а две сложни теми – какво да подарим на онези, които обичаме най-много, и как да се справим в сложния свят на личните финанси.

Още