Съвети и новини

Назад

5 лесни начина за намаляване на разходите в домакинството

5 лесни начина за намаляване на разходите в домакинството

5 лесни начина за намаляване на разходите в домакинството

Вниматено направеният семеен бюджет, с който всички в домакинството са съгласни и са ангажирани с изпълнението му, е най-важната предпоставка за ефективно управление на собствените финанси. Често, обаче, в самия бюджет има малки пукнатини, в които парите изтичат съвсем неустено. И не става въпрос за неразумно харчене, а за неизбежни разходи като ток, парно или вода. Обикновено те се приемат за даденост и се бюджетират като твърди суми, върху които няма как да повлияе. При по-внимателно вглеждане, обаче, се оказва, че не само може да се повлияе на размера на тези сметки, но и от тях могат да се спесят немалки суми, при това без лишения.

Подходяща температура в жилището

Една от най-често допусканите грешки по отношение на сметката за парно е поддържането на твърде висока температура в жилището. Според стандартите оптималната температура зимата е между 16 и 23 градуса, а лятото – от 18 до 25. За климата в България за здравословна температура се счита 21 градуса. Въпреки това може да се окаже, че за някои хора това са твърде ниски стойности (все пак идеята е да се спести от излишните разходи, не да се зъзне). За да се намери индивидуалната комфортна температура, се препоръчва да се достигне препоръчителната (в случая – 21 градуса) и ако изглежда студено, да се повишава с по един градус дневно до достигане на приемливи нива (такъв подход дава шанс на тялото да се адаптира). След това тази температура е добре да се поддържа без резки увеличавания (т.е. ако сутрин изглежда по-хладно, увеличаването до 28 градуса за половин час нито стопля истински, нито спестява нещо от сметката). През нощта парното е желателно да се намалява или спира – най-подходящата температура за спане е 18 градуса. Когато няма никой в жилището също е препоръчително отоплението да се спира. Какъв е смисълът от всичко това? Измерванията показват, че с всеки един градус по-ниска средна температура в жилището, се постига намаляване на месечната сметка с по 3%.

Енергоспестяващи крушки

Въпреки, че още през 2012 г. спря продажбата на старите крушки с нажежаеми жички, в момента продължава да има доста избор – от луминесцентни през халогенни до светодиодни. Въпреки по-високата си цена, дългосрочно най-смислени от гледна точка на семейния бюджет се оказват енергоспестяващите крушки, познати и като компактни луминесцентни лампи. Специалистите твърдят, че те използват 80% по-малко енергия в сравнение със старите крушки и с 50% по-малко от обикновените луминесцентни лампи. За средно домакинство това означава около 200 лв. по-малка сметка за ток на годишна база без по никакъв начин да се промени качеството на осветлението у дома. Самата инвестиция да бъдат сменени всички крушки вероятно ще бъде около 100 лв., но тя ще бъде покрита от спестеното електричество още през първите шест месеца. Друго съществено предимство е и изключително дългия живот на тези крушки – от 6 до 15 хиляди часа. Ако крушката се ползва средно по пет часа дневно, тя би издържала от три до осем години (т.е. ще се спестят и разходите за нови обикновени крушки).

Водоспестяващи накрайници

Дебитът на стандартната душ слушалка е около 18 литра в минута (в зависимост от налягането, разбира се). В случая не става въпрос само за разход на вода, но и на енергия за затопляето й, независимо дали е ТЕЦ, за локално парно или бойлер. От известно време на пазара се предлагат водоспестяващи душ слушалки и накрайници за кухненски мивки. Технологията е проста – през специален отвор в основата на слушалката се вкарва въздух, който се смесва с водата. Резултатът е също толкова силна струя, просто водата изглежда като да има балончета въздух вътре. По този начин дебитът намалява наполовина – до 9 л./мин., което може да спести около 300 лв. годишно само от сметката за вода. Изчисленията са на база четиричленно домакинство, в което всеки си взема дуж ежедневно в продължение на 8 минути (ако престоят в банята е по-дълъг, тогава и сумата ще е значително по-висока). Самите приставки се намират лесно и цените на бюджетните решения са от 3 лв. до 15 лв. за комплект накрайници за кухненска чешма и от 10 лв. до 30 лв. за водоспестяващите душове.

Изключване на уредите от контакта

Нагласата на повечето хора е, че ако за изключили някакъв уред, той спира да използва електричество. Оказва се, че не е точно така – голяма част от съвременните устройства продължават да потребяват ток, с който се поддържат в готовност за следващата употреба. Става въпрос за неща като компютри и лаптопи, телевизори и кухненски уреди. Според изследване на Министерството на енергетиката на САЩ 75% от разхода на енергия на тези устройства се случва докато те са изключени, но продължават да са в мрежата. Разходът на енергия не е кой знае какъв – от около 100 вата / дневно при лаптопи и персонални компютри през около 20 при телевизорите до около ват на ден при зарядни без включени в момента телефони. С натрупване, обаче, и добавяйки и кухненските уреди, на годишна база сумата пораства значително. А това е разход, който може да се елиминира без никакво отражение върху качеството на живот само с изваждане на щепсела от контакта.

Ефективна употреба на домакинските уреди

Най-доброто решение по отношение на домакинските уреди е човек да купи такива с висок клас енергийна ефективност (означенията от А+++ до D на етикетите) – така със сигурност те ще харчат малко ток и вода. Ако, обаче, покупка не е на дневен ред, тогава има смисъл човек да се фокусира върху това как самият той ползва наличните уреди. Едно от най-сериозните пера в сметката за ток всеки месец е пералната машина. Оказва се, че 90% от енергията, която тя хаби отива за затопляне на водата. Именно затова е добре това да си струва, т.е. пералнята да се пуска, когато е пълна (ако се налага прането на по-малко количество дрехи, е желателно да се настрои на съответната програма, ако машината позволява). Също така прането на по-ниска температура влияе доста благотворно не само върху тъканите на дрехите, но и върху месечната сметка за ток – има съществена разлика дали десетки литри вода ще се загряват до 60 градуса или само до 30. Същото е валидно и за миялната машина – добре е да се пуска, когато е наистина пълна. Хората, които живеят в по-малки домакинства, обикновено се опасяват, че ако чиниите не бъдат измити вечерта, до сутринта миризмата ще е доста неприятна. Ако вечерта, обаче, машината не е пълна, тогава да се пусне само функцията Изплакване е добра идея – тя ще отстрани парчетата храна и пълненето може да продължи и на следващия ден. Когато съдовете са наистина малко, най-лесно и бързо изглежда да бъдат измити на ръка. Това, обаче, е скъпо решение –според данните на Калифорнийската комисия по енергетика, миялните машини използват 37% по-малко вода в сравнение с миенето на ръка, като в случая не се смята разхода за загряване на водата.

В заключение – въпреки, че изглежда клише, малките действия всъщност водят до големи резултати, ако са направени в подходящия момент и с мисъл за крайната цел. Защото ако търсеният ефект е човек да разполага с повече пари, които да харчи осъзнато, тогава трябва да спре всички пробойни в домакинството. А това започва именно с малките неща.  

НАПРАВИ СИ БЕЗПЛАТНА КРЕДИТНА ОЦЕНКА

Още