Съвети и новини

Назад

3 FinTech тенденции, които улесняват управлението на Вашия кредитен профил

3 FinTech тенденции, които улесняват управлението на Вашия кредитен профил

3 FinTech тенденции, които улесняват управлението на Вашия кредитен профил

Създаването на клиентски профил обикновено е първата стъпка към използването на дадена услуга, особено ако става дума за такива с по-висока добавена стойност или по-сложни, персонализирани настройки. Вероятно без да усетите сте свикнали да отделяте време и енергия за управлението на всякакви дребни детайли, за регистриране на точно определени действия, които сте разбрали, че могат да променят потребителския Ви статус, да Ви донесат преференциални условия. Ако някога сте търсили по-бързо обслужване, по-ниска цена, повече отключени функции за по-приятно клиентско преживяване, то със сигурност сте попадали в ситуации, в които сте се опитвали да повлияете на клиентския си рейтинг. 

Вземането на заем от финансова институция не е изключение. Напротив. Може да се каже, че ползването на тази услуга зависи от баланса в ежедневното Ви поведение през всички останали профили, защото при него се вземат под внимание адекватното управление на личните Ви финанси, способността Ви да поддържате подходящ жизнен стандарт в дългосрочен план и цялостната Ви кредитна история.

Дали успявате да се възползвате от всички възможности за оптимизация на време и средства, които Ви предоставя съвременната FinTech индустрия? Ето няколко идеи за лесни, но ефективни решения в помощ на управлението на кредитния Ви профил.

#1

Намерете удобно за Вас приложение, с което да контролирате разходите си.

Независимо дали сте решили да спестявате средства за някаква крайна цел или просто не искате да увеличавате задълженията си като харчите повече, отколкото получавате - и в двата случая става дума за промяна на вече изградени навици. Първата стъпка в желаната посока е да анализирате собственото си поведение, за да установите какво може да правите по различен начин при разпределението на месечния бюджет. За целта не е необходимо да търсите финансов консултант или да прибягвате до сложни изчисления и таблици в Excel. Достатъчно е да отделите време да отбелязвате в телефона си кога, колко и за какво сте платили в течение на поне един пълен месец (или и от заплата до заплата). Така ще си изясните съотношението на постоянни приходи и разходи, ще видите по какви поводи най-често ви се налага да правите непредвидени плащания, за да помислите как да ги ограничите. 

Вече има изобилие от мобилни приложения, които Ви помагат да правите това чрез бързи и гъвкави аналитични разрези на информацията. Те включват разбираеми визуализации, лесна навигация, множество валути, а все по-често и с пълни функционалности на български език. Ето няколко примера за безплатните опции, сред които може да избирате:

Приложение

Google Play оценка

Брой инсталирания

1Money

4.7 / 55 323

Над 1 млн

Bluecoins

4.7 / 17 599

Над 500 000

Fast Budget

4.6 / 83 846

Над 1 млн.

HandWallet Expense Manager

4.6 / 23 199

Над 1 млн

Всички те дават възможност за групиране на разходите по категории и генериране на отчети в различни формати, без да Ви затрудняват с математически изчисления. Повечето показват и съвети за личните Ви финанси. Някои включват настройки за сигурност с допълнителна парола или пръстов отпечатък, които гарантират спокойствие за достъпа до данните Ви.

Преди да инсталирате е препоръчително да разгледате рейтинга и коментарите на други потребители, както и да се уверите, че положителната оценка идва от достатъчно голям брой хора. Основното неудобство на безплатните версии са рекламите в тях, но щом сте решили да спестявате, ще намерите сили да преодолеете изкушенията. В даден момент може да решите и да заплатите абонамент за допълнителни екстри, макар че не сте задължени да го правите.

Не всички приложения са оптимизирани за различни устройства, но така или иначе - от 2017 г. насам шансът да четете тази статия в движение е над 50%. Повече от половината световен интернет трафик вече не минава през десктоп компютри. Конкретно за България, според актуални проучвания, 74% от потребителите разполагат със смартфон, като използващите Android системи преобладават значително  (над 87% според StatCounter за януари 2020).

#2

Спестете време и си осигурете по-добра проследяемост чрез мобилни разплащания.

В резултат на тези тенденции и FinTech компаниите, и регулаторите, от които зависи дейността им, предоставят все повече решения за бързи, лесни и удобни трансфери на средства.

От есента на 2019 г. в рамките на ЕС действа PSD2 (Втора платежна директива), благодарение на която се очаква още по-голяма либерализация на достъпа до финансови услуги - не само за корпоративни, но и за индивидуални клиенти. Според анализаторите на българския пазар предстои масово разработване на разплащания през смартфон портфейли, тъй като банките вече са задължени да осигуряват технологично достъп до клиентски данни за трети страни. Това създава възможности за синхронизиране на всички сметки с единно управление на приходи и разходи, без настройки на множество отделни профили.

Освен бързина и удобство, подобни решения Ви дават и детайлна информация за всяка транзакция, което от една страна има дисциплиниращ ефект за потреблението Ви, а от друга - позволява да защитите средствата си от посегателства. Сигурността отдавна е приоритет за всички участници във финансовия пазар и се гарантира с все повече фактори за идентификация, така че и рисковете са все по-несъществени за сметка на ползите.

Ако все още не сте изпробвали подобни възможности, ето няколко идеи как да го направите:

Дигиталният портфейл Phyre  Ви дава няколко основни предимства - безконтактни плащания, транзакции без такси, с пълен отчет в реално време (т.е. може да замества и приложенията за бюджетиране), индивидуален IBAN с намалени такси за преводи в лева и евро, както и регистрация на всички карти за лоялност. Така може да ползвате преференциите на различните си потребителски профили през една-единствена платформа. Phyre предлага и виртуална, и физическа MasterCard за интернет разплащания или теглене на пари от банкомат.

Мобилният портфейл на А1 вече включва всички функционалности на Phyre. Premium пакетът е по-скъп от Phyre Plus (5,99 лв /месец срещу 1,95 лв/ месец), но пък ако сте абонат на мобилната услуга на оператора, може да го заявите безплатно.

iCard е сходно като идея решение, но надгражда услугите си с оригинални добавки като NFC аксесоари за безконтактни плащания, свързани с портфейла (напр. ключодържател), персонализирана подаръчна карта eGift, застраховка при пътуване, както и мрежа от партньорски пунктове за кешово зареждане на сметката. Освен с MasterCard компанията си партнира и с Visa в осигуряването да достъп до онлайн плащания и банкомат.

При всички случаи, преди да изберете най-удобното за Вас приложение, разгледайте също допълнителните такси и лимити за различни транзакции. Само така ще откриете най-подходящият вариант, който отговаря на нуждите Ви. Ако не успявате да се ориентирате на пръв поглед - не се отчайвайте, а потърсете повече информация.

 

#3

Още една тенденция, която си заслужава да споменем, е именно наличието на все по-леснодостъпни и надеждни съвети онлайн.  Ако тепърва започвате да градите кредитния си профил, това вероятно ще Ви помогне най-много.  FinTech компаниите, сред които е и Кредит Гаранция ЕООД, инвестират значителни усилия в това да разяснят на потребителите си как да се възползват по най-разумен начин от достъпните услуги. В крайна сметка, целта на всеки доставчик е да изгради партньорско доверие и да осигури дългосрочни, взаимно полезни отношения със своите клиенти. Ето защо Ви съветваме винаги да отделяте време внимателно да се запознаете с образователните блоговете и секциите за “Често задавани въпроси” на сайта на финансовите институции. Те могат да Ви помогнат да преодолеете някои пропуски в знанията или погрешни схващания, които Ви пречат да управлявате ефективно личните си финанси.

Когато говорим за кредитен профил, например, в България е широко разпространено мнението, че по-висока оценка могат да получат кандидатите за кредит, които никога не са имали задължения към финансова институция. Всъщност, ако сте за запознали с частта “Разбери повече” на нашия сайт, вече знаете, че това съвсем не е така. Кредитната история е доказателство за способността Ви да изплащате погасителни вноски добросъвестно и навреме. Ето защо, ако е положителна, тя може да послужи по-скоро като аргумент за гласуване на доверие от страна на кредитиращата институция.

 Критичният прочит на информационните секции ще Ви помогне да разберете по-добре и ценностите, и културата на компаниите, чиито клиент желаете да станете.

Не се страхувайте да използвате всички тези възможности пълноценно. Има смисъл да инвестирате време и усилия в анализ и подобрения на финансите Ви. Разумното им управление в дългосрочен план определя и качеството Ви на живот.

НАПРАВИ СИ БЕЗПЛАТНА КРЕДИТНА ОЦЕНКА

Още