Разбери повече за кредитната оценка

Назад

Моите 5 причини да си направя пълна кредитна оценка

Моите 5 причини да си направя пълна кредитна оценка

Моите 5 причини да си направя пълна кредитна оценка

Налагало ли ви се е да си търсите квартира? На мен ми се наложи и то в София, няколко пъти. След като сменях квартали, съквартиранти и все по-високи наеми, при все по-неприемливи условия, реших, че е време да предприема нещо различно.

Работя в центъра за обслужване на клиенти на голяма международна компания и в обедната почивка с колегите ми постоянно обсъждахме моите неволи около търсенето на жилище. В крайна сметка, все по-често чувах съвсем сериозни съвети да инвестирам сумата за наема в кредит, за да си осигуря най-сетне самостоятелност и спокойствие. За жена на 24 години, която учи и работи едновременно, това ми звучеше сложно и даже страшно.

Споделих все пак идеята с родителите и приятелите ми и те ме насърчиха поне да проуча какви са изискванията за финансиране на банките преди да отхвърлям този вариант. Така стигнах и до термините “кредитен профил” и “кредитна оценка”. Колкото повече информация намирах по темата, толкова повече ми се струваше, че задачата с покупката на апартамент не е толкова невъзможна. Така открих и Scorify, където се регистрирах - първо за кратка, след това - за пълна оценка.

Реших да използвам платформата по няколко причини.

#1

На първо място, като чуя “оценка” винаги си представям ситуацията в училище или в университета. Правиш тест и според него проличава дали си си научил добре урока или ще трябва да четеш още. Така от една страна си проверяваш собствените възможности, а от друга - като разбереш как са се справили останалите, виждаш и дали има смисъл да се стараеш повече. В моя случай исках да си изясня дали няма да ми откажат директно в банката и да се разочаровам, така че предпочетох да проверя предварително дали имам шанс за одобрение.

#2

Освен това, в работата ми установих, че ако не знаеш как да измериш нещо - наистина не можеш да го управляваш или промениш. В началото се дразнех, когато ми цитираха подобни заучени мениджърски фрази и ме караха да губя време да се отчитам всяка седмица по безброй показатели. Откровено казано - не се справях добре, но си мислех, че е въпрос на късмет или даже лично отношение на тийм лидера ми. После обаче минах през няколко оценки на представянето в компанията. След като схванах логиката на оценяване, разбрах какво се изисква от мен и как трябва да го направя, така че дори успях в края на годината да взема бонус.  По същия начин подходих и към кредитната оценка - ако отидех в банката неподготвена, ми беше ясно, че няма как да договоря добри условия, а не ми се искаше да разчитам на късмет или интуиция за подобно важно решение. Трябваше да знам по какви критерии ще ме оценяват.

 #3

Имаше и още една причина да се притеснявам от среща с банков служител - не съм свикнала да чета финансова информация и не я разбирам. Изобщо. Уча и работя неща, които въобще не са свързани с изчисления. Наясно съм как да си управлявам личния бюджет, но по-скоро съм се научила да го правя на принципа проба-грешка. Налагало ми се е да вземам два пъти бърз потребителски кредит - веднъж за покупка на кола и втори път - за да платя за ремонта й след ужасно пътуване. Успешно ги изплатих, но условията бяха кратки и ясни, а и сумата, която ми трябва за апартамент, ще е значително по-голяма. Имах нужда някой да ми обясни по опростен начин, буквално с картинки, кое откъде идва и защо е важно. Затова ми беше полезно да мина през стъпките в кратката Scorify оценка. Зарадвах се като видях колко е лесна навигацията и как във финалния резултат има графики и съвети.

#4

Като всеки съвременен потребител, донякъде съм свикнала да ми искат лични данни за какво ли не, но когато става дума за финансови въпроси, това ми действа доста стресиращо. Няколко пъти съм чувала от познати за злоупотреби (например теглене на кредит от тяхно име), затова исках да знам дали няма да се сблъскам и аз с подобни неприятности. Преди време ми откраднаха личната карта, после данните на мои близки бяха изтекли през системите на НАП, така че имах и повод да се тревожа. Когато разбрах, че трябва да ходя до БНБ и да си поискам на място справка от Централния кредитен регистър, за да се уверя, че няма проблем, веднага се отказах. После видях, че Scorify сверява автоматично и тези данни, при това по защитен начин, така че си платих за пълната услуга.

 #5

Графикът ми е доста напрегнат - ходя и на работа, и на вечерни лекции за магистърска степен, затова нямам нито време, нито желание да се редя на гишета, да чакам на опашки. Свикнала съм често да пазарувам онлайн, така плащам и всякакви сметки. Вече съм разгледала и всички възможни сайтове за продажба на апартаменти в София. Въобще, винаги, когато мога да си свърша някоя задача от вкъщи, докато гледам филм на дивана, го предпочитам. Ето защо, като намерих начин да си направя кредитна оценка през български сайт (открих няколко безплатни версии на английски, но те се оказаха неприложими), бях много доволна.

Сега вече имам аргументи, с които да преговарям за кредит и знам какво мога да очаквам, когато отида в банката. Оценката ми се оказа средна, около 900, защото имам положителна кредитна история, стабилни доходи, висше образование, попадам в благоприятна социо-демографска група. Така да се каже - отивам на изпита с написано домашно и се чувствам доста по-уверена да пристъпя към следващото важно решение.

 ____________

*По молба на Катерина и в съответствие с Политиката ни за Защита на лични данни, името й е променено.

 

КРЕДИТНА SCORIFY ОЦЕНКА

Още