Разбери повече за кредитната оценка

Назад

Как се изготвя финансова оценка

Как се изготвя финансова оценка

Как се изготвя финансова оценка

Всеки потребител, който има нужда от финансова помощ, е добре да е наясно със своето финансово състояние, за да може да планира правилно живота си. То се взема предвид и от заемодателят, за да може да установи дали кандидатът за заем ще успява безпроблемно да погасява месечните си вноски. Повечето хора смятат, че анализът на финансовото състояние при кандидатстване за заем се определя от наличните спестявания и месечната заплата, но пълната и актуална финансова оценка е сбор от много фактори. Какво всъщност включва тази оценка, за какво служи, как се изготвя, всичко това ще обобщим в тази статия, като ще Ви дадем и решение как да проверите Вашето финансово състояние още днес. 

Оценката на финансите е нещо, което финансовите институции биха взели в предвид не само в България, но и в много други държави, затова е добре да сте наясно какво точно представлява и как можете да я получите. 

Какво е финансова оценка?

Финансовата оценка представлява анализ на това дали имате възможност да обслужвате заема, който желаете да получите от банковата или небанкова институция, или иначе казано, това е Вашата кредитоспособност. 

За какво служи финансовата оценка?

Вашата финансова оценка е нещото, което всеки заемодател обстойно ще прегледа, за да прецени и вземе решение дали да Ви отпусне желаната от Вас сума. Ако според него нямате възможност да обслужвате заема, за който кандидатствате, но все пак сте надежден платец, най-вероятно ще Ви бъдат предложени различни условия. Това може да са по-малки месечни вноски и по-дълъг срок на погасяване например. 

Всяка институция разполага с различни методи за изготвянето и формирането на съответната кредитна оценка. Затова и е напълно възможно от една банка да получите одобрение за кредит, а от друга не. Кредиторите правят анализ на финансовото състояние като вземат предвид различни данни за кандидатите си, за да установят доколко те  са надеждни платци. 

Какво включва финансовата оценка?

Както споменахме, различните институции взимат на предвид определен според тях списък с данни за кандидата за заем. Най-общо можем да разделим информацията, която обикновено се разглежда от повечето заемодатели в следните три направления:

  • Кредитна история 

Това е иначе казано Вашето кредитно досие, в което е включена цялата информация за минали и настоящи заеми, плащания по кредитни карти, искове и присъди по нередовни или неизплатени задължения. Информацията, която е достъпна за кредиторите, е от последните 5 години. 

Чрез информацията в ЦРК анализаторите проверяват и дали имате заеми, които сте изтеглили в последния месец и какъв е техният размер. Благодарение на тези данни институцията може да определи дали лицето е благонадежден платец. Съществува и вероятност обаче Вие да нямате все още кредитно досие.

  • Доходи и работно място 

Тази информация обяснимо се взема предвид, за да се предвиди дали кандидатът ще може да покрива месечните си вноски и дали има стабилен месечен доход. 

  • Други данни за лицето

Това може да включва пол, възраст, семейно положение, демографски показатели и т.н. Смята се, че колкото повече данни се включват във формирането на анализа, той ще е по-точен. 

Как се изготвя финансова оценка?

Въпреки че различните институции работят със собствен алгоритъм за изчисляване на финансовата оценка, все пак можете да добиете представа как се изготвя тя в общи линии. Повечето заемодатели използват статистически данни, които трябва да се съгласите да предоставите и освен това използват наличната информация от Вашето кредитно досие в ЦРК. 

Ако имате лоша кредитна история, е възможно да не сте желан клиент от заемодателите, поради това, че те не са убедени, доколко ще успеете да плащате редовно месечните си вноски. 

Финансовите институции изискват справка от ЦКР, в която могат да видят информация за Вашите погасени и активни кредити, но и не и какъв е размерът на тези кредити и кой кредитор Ви ги е отпуснал. Добрата новина е, че след 5 години от всеки погасен кредит, информацията за него вече не е налична в регистъра.

Как мога да проверя какво е финансовото ми състояние сега?

Не е задължително да отидете до банката и тепърва да бъдете уведомявани за финансовата си оценка. Още днес можете да заявите пълна Scorify оценка и да получите актуална и подробна информация за финансовото си състояние и дали сте желан клиент от банковите и небанкови институции. Освен това ще получите и насока как да подобрите резултата си. 

На нашата платформа имате възможност да заявите и безплатна финансова оценка, която се изготвя от специален алгоритъм автоматично, на база на предоставени от Вас данни. Тя не е напълно точна, както е пълната финансова оценка. 

Изготвянето на пълна оценка е платена услуга, която включва анализ на кредитната Ви история и на информацията, която ще предоставите чрез системата ни. Необходими са Ви само 3 минути, за да попълните данните за сформирането на финансовата оценка. Ние работим с абсолютно защитени сървъри и използваме данните изцяло за целите на изготвянето на кредитния Ви рейтинг и оценка, в съответствие с правилата за сигурност за този вид услуги и съгласно Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).

Още