Разбери повече за кредитната оценка

Назад

Как да изчислим личната си инфлация? Разберете каква е вашата лична инфлация спрямо средностатистическата за страната.

Как да изчислим личната си инфлация? Разберете каква е вашата лична инфлация спрямо средностатистическата за страната.

Как да изчислим личната си инфлация? Разберете каква е вашата лична инфлация спрямо средностатистическата за страната.

Средностатистическата инфлация за страната през декември 2021-ва година достигна забележителните 7,8% според НСИ. Това е най-голямото годишно повишение на индекса на потребителските цени в страната от 2008 г. насам. Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2021 г. спрямо периода януари - декември 2020 г. е 3.3%. За 2022-ра се очаква цените да продължат да растат, като натиска се очаква да спадне лятото. Доколко общата инфлация може да окаже влияние на вашите финанси, зависи от личната ви инфлация.

Личната инфлация може да бъде различна за всяко домакинство и има специфичен начин за изчисляването й. Как да направите това изчисление и какво можете да направите за поддържането й в нормални граници, ще разгледаме в следващите редове.

Защо да ви интересува личната инфлация?
През последните две години сме свидетели на скок на цените на потребителските стоки с нива, които не сме срещали от повече от десетилетие. Официалната инфлация за страната обаче може да не отговаря на личната ви инфлация.

Това означава, че ако искате да разберете доколко да се притеснявате от повишаването на цените и може би дали да предвидите средства в бюджета си за него, трябва да изчислим личния си процент на инфлация извън този, за който се говори във вестниците и по другите източници на официална информация.

Дали инфлацията в крайна сметка ще отнеме от бюджета ви или само леко ще го засегне, зависи от това какви са разходите ви.

Кои стоки поскъпнаха най-много?

Най-вече забелязваме увеличение при електроенергията и петрола. През април месец 2022г. се очаква цените на тока да скочат с 15%.

Много други стоки също отбелязаха значителен скок на годишна база. Хранителните продукти и безалкохолни напитки са поскъпнали общо с 1.4%. Централното газоснабдяване е поскъпнало със 7.9%, газообразни горива за битови нужди – с 1.2%, въглища – с 9.8%, дърва за отопление – с 0.5%. Медицинските и стоматологичните услуги също са поскъпнали.

Изчисляване на личния процент на инфлация
Националният статистически институт публикува редовно актуална информация както за месечната, така и за годишната инфлация. За да определите личната си инфлация можете да използвате калкулатор за лична инфлация на Националния статистически институт. Можете да въведете стойностите за различните категории продукти, които ползвате и да проследите инфлацията им.

Така ще сравните личната си инфлация спрямо средностатистическата за страната и на базата на тази информация да съставите план за възстановяване на финансите си.

Как да управлявате личния си процент на инфлация?
Понякога може да нямате възможност да контролирате до голяма степен личната си инфлация. Това е разбираемо, особено във времената на финансова криза. Тъй като цените на стоките и услугите не спират да растат, може да ви е трудно да направите значителни промени в бюджета си.

В случай че забележите обаче, че личната ви инфлация е с по-висока стойност от средностатистическата, то е твърде вероятно да има какво да направите за понижаването на разходите си.

Първо е необходимо да вземете решение да поемете контрол върху собствените си финанси. Това означава да анализирате приходите и разходите си и да започнете да спестявате.

Ето няколко начина, по които можете да поддържате личния си коефициент на инфлация.

1. Бъдете наясно с разходите си

След като установите кои разходи са се увеличили, преценете дали и какво можете да направите, за да ги понижите. Преценете кои са вашите нужди и желания, за да може да коригирате правилните разходи.


2. Придържайте се към бюджет

Определете своя бюджет. Това е важно, за да разберете колко можете да харчите месечно за всеки вид продукти.

3. Редовно преизчислявайте

При промяна на доходите или разходите ви, изчислете наново бюджета си. Знаем, че може бъдете изкушени да започнете да харчите повече, когато получите увеличение на заплатата си, но не се поддавайте. По-добре е да използвате повишението, за да се справите с високия процент лична инфлация.

4. Пестете без да усетите

Когато автоматизирате спестяването, няма да усещате как това се случва всеки месец. По този начин също така няма да харчите повече, отколкото получавате, защото още щом започне месеца, определена сума ще бъде отделена в спестовна сметка.

Разбирането на личната ви инфлация може да ви помогне да вземате правилни финансови решения и да преминете през финансовата криза невредими. Можете да проследявате разходите си и да съставяте бюджети с помощта на приложение за управление на парите, като Wally или Mint. Не забравяйте да преглеждате и сравнявате инфлацията си поне веднъж годишно.

Още